ua en ru

У Держекоінспекції назвали суму збитків лісам за майже півроку

У Держекоінспекції назвали суму збитків лісам за майже півроку Фото: українським лісам нанесли шкоди на 130 млн гривень з початку року (freepik.com)
Автор: Юлия Струк

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований заявив, що майже 130 мільйонів гривень збитків було розраховано Держекоінспекцією за шкоду лісовому фонду. Шкоду завдали за 5 місяців цього року.

З січня по травень територіальні органи інспекції склали понад 1,8 тисячі адміністративних протоколів про порушення у лісах по всій країні. Найчастіше фіксували вирубку без дозвільних документів та оцінки впливу на довкілля; порушення санітарних та протипожежних правил у лісах, порядку заготівлі деревини; засмічення лісу.

"Щотижня ми фіксуємо випадки масштабних вирубок у лісгоспах, на територіях ПЗФ та у лісосмугах... Сотні таких випадків залишаються поза контролем ДЕІ, адже здійснюються у важкодоступних районах, куди транспортні засоби інспекторів не можуть дістатися", - пояснив Мальований.

Він підкреслив, що найближчим часом Держекоінспекція планує закупівлю квадрокоптерів. З їх допомогою ДЕІ зможе оперативніше виявляти такі порушення.