ua en ru

Google відкриє користувачам доступ до закритих в їх країні сайтів

Компанія Google розробила для свого інтернет-браузера Chrome додаток uProxy, за допомогою якого користувачі зможуть отримувати доступ до сайтів, закритих з тих чи інших причин в їх країні. Про це повідомляє ВВС.

Компанія Google розробила для свого інтернет-браузера Chrome додаток uProxy, за допомогою якого користувачі зможуть отримувати доступ до сайтів, закритих з тих чи інших причин в їх країні. Про це повідомляє ВВС.

Для цього буде використана технологія peer-to-peer (тобто пряме з'єднання і обмін інформацією між двома серверами), коли користувач зможе за допомогою друзів в інших країнах мати вільний доступ до інтернет-ресурсів.

Додаток, зокрема, буде знаходити друзів по соцмережі Facebook. Передана інформація буде зашифровуватися, але зрозуміти, що використовується саме цей додаток, будь-якими засобами стеження буде неможливо.

Передбачається, що завдяки цьому додатку політичні активісти в країнах, де обмежений доступ до ресурсів, наприклад, у Китаї чи Ірані, зможуть мати безперешкодний доступ до будь-яких сайтів.

При цьому раніше стало відомо, що влада КНР зніме аборону на доступ до Facebook і Twitter в Шанхаї.

Нагадаємо також, що у вересні в Ірані відновили вільний доступ до Twitter і Facebook через тиждень після того, як всі члени кабінету міністрів Ірану зареєструвалися в Facebook. У вільному доступі також виявилася система мікроблогів Twitter. При цьому офіційної заяви про зняття блокування від влади поки що не надходило.

Facebook і Twitter опинилися в немилості у іранських чиновників у 2009 р., коли в країні загострилися протестні настрої проти колишнього Президента Махмуда Ахмадінежада.

Стоит отметить, что на фоне открытия доступа к соцсетям и блогам в Иране и Китае, ФСБ России добивается максимального контроля информации в Интернете. Спецслужбы согласовали проект приказа Министерства связи и массовых коммуникаций РФ, в соответствии с которым к 1 июля 2014 г. все провайдеры обязаны установить на свои сети оборудование для записи и хранения интернет-трафика на срок не менее 12 часов, причем спецслужбы получат прямой доступ к этим записям. Речь идет о проекте приказа Минкомсвязи, согласованном с ФСБ. Документ должен пройти регистрацию в Минюсте и вступить в силу до конца года.

Проект приказа обязывает интернет-провайдера подключить свою сеть к спецоборудованию, которым будут управлять спецслужбы. Через это оборудование будет проходить весь интернет-трафик, причем спецслужбы получат техническую возможность записывать все поступающие пакеты данных и хранить их не менее 12 часов.

Варто відзначити, що на тлі відкриття доступу до соціальних мереж і блогів в Ірані і Китаї, ФСБ Росії домагається максимального контролю інформації в Інтернеті. Спецслужби погодили проект наказу Міністерства зв'язку і масових комунікацій РФ, згідно з яким до 1 липня 2014 р. всі провайдери зобов'язані встановити на свої мережі обладнання для запису і зберігання інтернет-трафіку на строк не менше 12 годин, причому спецслужби отримають прямий доступ до цих записів. Мова йде про проект наказу Мінкомзв'язку, погодженому з ФСБ. Документ повинен пройти реєстрацію в Мін'юсті і набути чинності до кінця року.

Проект наказу зобов'язує інтернет-провайдера підключити свою мережу до спецобладнання, яким будуть керувати спецслужби. Через це обладнання буде проходити весь інтернет-трафік, причому спецслужби отримають технічну можливість записувати всі вхідні пакети даних і зберігати їх не менше 12 годин.

Нагадаємо, що раніше великі інтернет-компанії, серед яких Google, Microsoft, Apple і Facebook вже зверталися до американської влади з проханням дозволити їм розкривати умови співпраці з розвідкою і дозволити їм розкрити інформацію про запит спецслужб з приводу клієнтів цих компаній.