ua en ru

Гончарук заявив, що випуск єврооблігацій допоможе Україні заощадити 2 млн грн щодня

Гончарук заявив, що випуск єврооблігацій допоможе Україні заощадити 2 млн грн щодня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Україна випустила нові 10-річні облігації в євро зі ставкою 4,375% річних

Випуск Україною нових 10-річних єврооблігацій дозволять економити для державного бюджету 2 млн гривень на день. Про це на своїмй сторінці в Facebook написав прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає РБК-Україна.

За його словами, в попередні роки країна накопичила безліч боргів за високими відсотками.

“У спадок нашому уряду дісталася купа боргів за шаленими відсотками. Для розуміння, обслуговування держборгу - це найбільша стаття видатків із Держбюджету. У середньому до 2022-го року вона становитиме 484 млрд грн на рік. Саме тому ми розмістили євробонди за найдешевшими в історії України відсотковими ставками. Простими словами, ми заміщуємо борги - віддаємо дорогі, а беремо значно дешевші, що є вигідним для нашої держави”, - написав прем'єр.

Гончарук також зазначив, що минулого року відсоткові ставки на зовнішні запозичення України становили приблизно 6,75% на рік. Зараз же, за словами керівника Уряду, держава запозичує 1.25 млрд євро під 4.375% річних.

“Фактично завдяки цьому ефективному рішенню ми економимо для державного бюджету 2 млн грн в день. А ці гроші буде спрямовано на програми соціально-економічного розвитку, ще яскраво демонструє довіру інвесторів до державної політики, яку впроваджує уряд під егідою президента Володимира Зеленського, - зазначив голова Кабміну.

Він також підкреслив, що довіра до України є основою подальшого розвитку інвестиційного потенціалу держави, який веде до створення нових робочих місць.

“Довіра до держави - основа інвестиційного потенціалу країни. А інвестиції - це робочі місця для українців. Чим більша довіра, тим нижча відсоткова ставка. Україна на правильному шляху!”, - підсумував прем'єр Гончарук.

Нагадаємо, Україна оголосила про випуск нових 10-річних єврооблігацій на суму 1,25 млрд євро. Розрахунки за новим випуском мають відбутися 27 січня 2020 року.

Міністерство фінансів України на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 17 грудня 2019 року продало ОВДП в євро з погашенням 04.06.2020 на суму 197,979 млн євро, середньозважений рівень прибутковості склав 2,22% річних.