ua en ru

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі Фото: місце аварії Боїнг 777

Аварія Boeing 777 сталася рік тому, 17 липня 2014 р. в Донецькій області поблизу міста Торез. За кількістю жертв (298 загиблих) катастрофа Боїнга стала найбільшою в історії України, і в цілому в XXI ст., якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, а також найсмертоноснішим збиванням пасажирського літака. Протягом року проводиться слідство, результати якого повинні бути представлені в жовтні. Але за попередніми даними, Boeing777 Malaysia Airlines був збитий ракетою "земля-повітря", запущеною російськими диверсантами або проросійськими терористами з території так званої Донецької народної республіки з допомогою самохідного ЗРК "Бук" М1, доставленого туди Російською Федерацією. Втім, російська сторона продовжує заперечувати свою причетність до цієї трагедії.

19:29 Сьогодні на сайті Президента України опубліковано указ, згідно з яким Петро Порошенко створив робочу групу з питань, пов'язаних із впровадженням міжнародного механізму притягнення до відповідальності осіб, винних у збиття Boeing 777. До складу групи увійшли заступник генпрокурора Віталій Касько, заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян, начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук, директор Департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов, заступник міністра юстиції Антон Янчук, а головою призначена заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.
"З метою підготовки узгодженої міжнародно-правової позиції України в процесі впровадження міжнародного механізму притягнення до відповідальності осіб, винних у збиття пасажирського літака авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" 17 липня 2014 року, та відповідно до пункту частини першої статті 106 Конституції України постановляю: утворити робочу групу з питань, пов'язаних із впровадженням міжнародного механізму притягнення до відповідальності осіб, винних у збиття пасажирського літака авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" 17 липня 2014 року", - сказано в документі.

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Фото: Президент України Петро Порошенко

19:08 У Росії, мабуть, готуються заздалегідь не погодитися з висновками міжнародних експертів, які розслідують катастрофу Боїнга на Донбасі. Як стало відомо, Москва готує свою доповідь з приводу події. Втім, терміни, коли він може бути оприлюднений, поки що не називаються.
"Масштабна Катастрофа, вимагає скрупульозного аналізу. Поки він в публічній сфері, цей доповідь. Як тільки можна буде сформулювати позицію Росавіації і експертів з даного питання, ми відразу повідомимо", - заявив з цього приводу міністр транспорту Росії Максим Соколов.

18:49 Відношення до трагедії Боїнга 777 Малазійських авіаліній в Росії іноді викликає як мінімум здивування. Наприклад, у музеї "Бойового братства" в російському місті Єйськ (Краснодарський край), очевидно, вирішили, що уламки літака є бойовим трофеєм і в середині квітня зметикували зробити один з них частиною своєї експозиції. "Фрагмент був переданий "Бойового братерства" жителями Донецької області в знак подяки за допомогу, - заявив з цього приводу голова правління Єйського відділення "братства" Финат Шайхулин. За його словами, фрагмент "Боїнга" був подарований музею жителями Донецької області "в знак підтвердження того, що донецькі сепаратисти не винні в катастрофі малайзійського лайнера". Логіка залізна.
Цілком очікувано така ініціатива викликала шок у представників країн, чиї громадяни загинули в катастрофі. Так, міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс назвав цю ініціативу "неповажною", підкресливши, що він був шокований повідомленнями про це у пресі. За його словами, це, крім того, було б образливо і дуже недоречно".
Втім, і в усьому світі ідею ейчан зустріли різко негативно. В результаті в РФ не зважилися на подібний крок і в другій половині квітня фрагмент збитого Боїнга повернули в Донецьку область.

18:29 82 депутати Європарламенту склали відкритий лист, в якому вони звертаються до глав країн-членів Європейського союзу з проханням підтримати створення Міжнародного трибуналу по справі аварії Boeing 777. "Як члени Європейського Парламенту ми висловлюємо свою повну підтримку ініціативи урядів Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України з приводу Міжнародного кримінального трибуналу і просимо глав держав і урядів Європейського союзу підтримати це важливе починання", - йдеться в листі.
Зазначимо, що текст листа виклав на своїй сторінці в Facebook спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

82 депутата Європейського Парламенту підписали відкритого листа на адресу глав держав та урядів країн-членів ЄС із закли...

Posted by Volodymyr Groysman on 17 Июль 2015 г.

18:09 Примітно, що трагедія зі збитим Боїнгом стала предметом не тільки дискусій про те, хто винен у трагедії, але і... жартів. Зокрема, у червні було оприлюднено відео виступу російського сатирика Михайла Задорнова, де він не обійшов увагою цю тему. В ході концерту Задорнов згадав представника Державного департаменту США Дженніфер Псакі і приписав їй забавні, на його думку, пояснення. "Псакі видала точні причини падіння Boeing - малайзійський Boeing, сказала вона, впав, бо був важчий за повітря", - пожартував Задорнов, причому, ця репліка викликала сміх у присутніх глядачів.
Справедливості заради відзначимо, що Задорнов приписав Псакі слова прокурора Чусовского району Пермського краю РФ Андрія Делієва, який в 2010 р. такими словами пояснив падіння літака Міг-31. "Літак впав через сили тяжіння, так як машина важче повітря", - заявив тоді російський прокурор.
Вкрай нетактичная і брехлива жарт Задорнова викликала різко негативну реакцію в соцмережах. Зокрема, користувачі писали про те, що, сміються над витівкою гумориста росіяни демонструють ступінь падіння всього російського суспільства.
Примітно, що оригінальне відео з жартом Завзятого про збитий Боїнг незабаром було видалено з Youtube. Однак, на відеохостингу залишилося безліч його копій.

17:49 У Будинку органної музики в Києві зараз проходить церемонія вшанування пам'яті жертв збитого Boeing 777, яку відкрив Президент України Петро Порошенко. "Рік тому 298 невинних жертв в одну мить припинили життя. Всі вони стали жертвами безжальної терористичної атаки", - сказав він. Крім того Президент зазначив, що український народ сприйняв катастрофу літака MH17 як особисту трагедію, а також він висловив глибокі співчуття кожній родині загиблих у трагедії. Після виступу Порошенка відбудеться концерт-реквієм на честь річниці катастрофи Boeing 777.

17:33 На жаль, не всі сприйняли крах Боїнга як трагедію. Деяких, як виявилося, ця катастрофа "порадувала приємними подарунками". Юна мешканка Тореза Катерина Пархоменко незабаром після катастрофи виклала в Twitter фото туші, яку вона знайшла на місці події, і яка належала одній з жертв катастрофи. Свою публікацію дівчина доповнила відповідним текстом.
"Туш з Амстердама, а вірніше з поля, ну ви зрозуміли", - написала вона.
Публікуючи фото, Катерина Пархоменко швидше за все і не припускала, що її обличчя незабаром прикрасить першу смугу "New York Post", правда з осудливим заголовком "Pretty ugly". Зазначимо, що пізніше в інтернеті стали з'являтися фото - і видеосвидетельтсва інших випадків мародерства сепаратистів на місці катастрофи Boeing.

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Фото: дівчина-мародер з "трофеєм"

17:13 Зазначимо, що Президент України Петро Порошенко сьогодні у своєму Facebook опублікував результати розслідування катастрофи Боїнга 777, проведеного Нідерландами. "Нідерланди як найбільш постраждала сторона завершила розслідування трагедії МН17. Літак збитий російською ракетою, російським підготовленим екіпажем за дорученням і за наказом російських військових", - йдеться в повідомленні Порошенко.

Примітно, що інформація глави держави не зовсім співпадає з даними, оприлюдненими віце-прем'єр-міністром України, головою державної комісії з розслідування причин катастрофи Boeing 777 Геннадієм Зубко.

"Сьогодні кримінальна частина розслідування практично підійшла до кінця, і вже є попередні висновки. Технічне розслідування вже завершується і є два репорта (звіту - ред.) від нідерландської сторони, які спрямовані нашої Національної комісії, яка зараз збирає практично всі коментарі від усіх міністерств українського уряду для того, щоб надати коментарі до цього офіційного репорту, і на наступному тижні ці коментарі будуть відправлені нідерландської стороні. А у третю декаду серпня нідерландська сторона, зібравши практично всі коментарі всіх країн Joint Investigation Team (міжнародна слідча група з п'яти країн - ред.), вже буде оголошувати про висновки технічної комісії", - сказав Зубко.

Очевидно, що або один державний муж видає бажане за дійсне, або другий темнить і недоговорює.

Нідерланди як найбільш постраждала сторона завершила розслідування трагедії #МН17. Попередні результати свідчать, що л...

Posted by Петро Порошенко on 17 Июль 2015 г.

16:58 В кінці червня 2015 р. Нідерланди виступили з ідеєю створення міжнародного трибуналу для судового переслідування тих, хто підозрюється в причетності до краху малазійського Boeing. За задумом ініціаторів, трибунал повинен стати інстанцією зразок Міжнародного суду ООН, а його головна мета - чинити тиск на Росію, чия роль у процесі розслідування є вирішальною. Створений трибунал повинен буде діяти за підтримки Ради безпеки ООН після того, як буде завершено міжнародне розслідування причин катастрофи літака і будуть названі імена підозрюваних. При цьому прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте звернувся до Австралії, Бельгії, Малайзії та України з проханням підтримати в ООН ідею створення міжнародного трибуналу.

Прохання нідерландської прем'єра, закономірно, не залишилася без відгуку. Вже на початку липня влада Малайзії заявили, що мають намір підтримати трибунал по краху Boeing на Донбасі. Через кілька днів до звернення до ради Безпеки ООН з приводу створення трибуналу приєдналися Україна, Австралія і Бельгія. Мабуть, щоб надати ваги даним зверненням, в Раді 14 липня було зареєстровано постанову про звернення до ООН щодо створення трибуналу по краху Малазійського Боїнга, а вчора воно було підтримане депутатами.

Очікуваною виявилася і реакція Російської сторони. Там, звичайно ж, різко виступили проти ідеї створення міжнародного трибуналу, назвавши її "несвоєчасною і контрпродуктивною". "Зараз необхідно дочекатися закінчення розслідування, а не приймати якихось поспішних резолюцій про створення трибуналів", - заявив, зокрема, заступник голови МЗС РФ Геннадій Гатілов. Втім, не все в РФ виявилися згодні з такою точкою зору, і в середині липня 2015 р. в Росії з приватної ініціативи розпочався збір підписів в підтримку створення міжнародного трибуналу. На жаль, шанси на те, що це змінить офіційну позицію Москви, мізерно малі. Тим більше, що вже після початку збору підписів критика ідеї трибуналу зазвучала з самого верху - від Президента РФ Володимира Путіна. 16 липня 2015 р. він повторив слова Гатілова, заявивши, що вважає створення міжнародного трибуналу передчасним і контрпродуктивним.

Втім, позиція РФ не зупинила інші зацікавлені сторони, і вже 15 липня 2015 р. Малайзія внесла в РБ ООН проект резолюції про трибуналі по краху Boeing.

16:35 Незважаючи на те, що офіційне розслідування аварії Боїнга 777 ще не закінчено, керівництво країн, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі, не боїться висловлювати свою думку на цей рахунок. Так, Прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт, виступаючи сьогодні в Канберрі під час церемонії вшанування пам'яті загиблих, висловив упевненість в тому, що проросійські бойовики збили малайзійський Boeing 777 на Донбасі навмисно. "Ми вважаємо, що цей літак був навмисно збитий російськими бойовиками, з використанням наданих Росією ракет", - сказав Ебботт.

Впевненість австралійського прем'єра ґрунтується на нещодавно опублікованому відео, знятому бойовиками в перші години після трагедії.

16:19 Оскільки мандат місії міжнародних слідчих по розслідуванню катастрофи Боїнга 777 закінчується 7 серпня цього року, генпрокурор України Віктор Шокін прийняв рішення продовжити його до 7 лютого 2016 р. "Сьогодні генеральний прокурор України Віктор Шокін підписав угоду про продовження мандата спільної слідчої групи до 7 лютого 2016 року, підтримавши відповідну пропозицію голландського колеги Фредеріка Вестербеке", - йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

16:07 Фотограф Євген Фельдман у своєму Twitter написав про те, що зараз в Нідерландах родичі загиблих збираються на пам'ятну церемонію, щоб вшанувати жертв катастрофи МН17. Також він зазначив, що в жалобному заході бере участь прем'єр-міністр країни, і що на державних будівлях приспущені прапори.

15:58 Загиблих у катастрофі Боїнга 777 поминають не тільки в столиці, але і в інших містах України. Зокрема, як повідомляє видання "Новини Вінниці", у Вінниці в 18:00 на Майдані Небесної Сотні (колишня пл. Театральна) пройде меморіальна церемонія, на якій, крім жертв рейсу МН17, згадають також загиблих українських солдатів.

15:44 Выступая сегодня на брифинге в Киеве, заместитель госсекретаря США Виктория Нуланд отметила, что США активно сотрудничают со следователями Нидерландов в расследовании причин крушения Boeing 777.
"Все мы чтим память пассажиров самолета Малазийских авиалиний, который год назад жестоко был сбит на территории Украины, мы стоим рядом с Украиной и всеми гражданами мира, которые желают справедливого расследования этого преступления. Мы полностью сотрудничаем с Нидерландами. В Нью-Йорке сейчас идут обсуждения относительно того, где лучше всего проводить расследование, но пока рано говорить что-то наверняка", - отметила Нуланд.

Отметим также, что Нуланд планирует принять участие в траурных мероприятиях в память погибших в катастрофе Boeing 777.

15:25 В ході сьогоднішнього візиту в Кривий Ріг, Президент України Петро Порошенко повідомив про те, що сьогодні у нього відбудеться телефонна розмова з прем'єр-міністрами Австралії та Малайзії.

"Зараз у мене буде телефонну розмову з прем'єром Австралії і прем'єром Малайзії з нагоди річниці збиття літака Боїнг 777, в результати чого загинули 298 осіб", - сказав Президент.

Також глава держави підкреслив, що літак був збитий за наказом, відданому з Росії.

15:19 Зазначимо, що напередодні річниці катастрофи Боїнга Президент РФ Володимир Путін у телефонній розмові з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте заявив про "неприпустимість "вкидань" у ЗМІ різного роду версій катастрофи, що носять відверто політизований характер". У соцмережах миттєво відреагували на цю заяву, підготувавши більш ніж красномовну порівняльну таблицю.

14:59 Напередодні річниці аварії Boeing (Боїнг) 777 в СБУ відзвітували про виконану у цій сфері роботі. Зокрема, заступник головного слідчого управління СБУ Віталій Маліков повідомив, що в рамках міжнародного розслідування було проаналізовано 5 мільярдів повідомлень у мережі Інтернет, а також 1,5 мільйонів телефонних з'єднань в районі, де був збитий літак і за маршрутом руху зенітно-ракетного комплексу. Крім цього він зазначив, що зараз слідству відомі всі обставини злочину, і спільна група з розслідування катастрофи прийме рішення про причетних до злочину до кінця 2015 р.

14:39 Пошук та ідентифікація тіл загиблих в авіакатастрофі також не обійшлися без "пригод". З місця аварії Boeing 777 Malaysia Airlines прибирати тіла загиблих пасажирів почали 19 липня 2014 р. Всі знайдені на той момент останки були завантажені вагони-рефрижератори на залізничній станції Торез і в 19:00 21 липня відправлені в місто Донецьк. З Донецька складу 22 липня вирушив до Харкова.

Варто також відзначити, що ще до відправлення останків тіл загиблих з Тореза, в РНБО перевіряли інформацію про можливу крадіжку бойовиками ДНР тіл загиблих. Так, за словами спікера РНБО Андрія Лисенка, 38 тел були вивезені в обласну лікарню в приміщення судово-медичної експертизи. Всього на той момент в рефрижераторах зберігалося 167 тел. Але вже до 22 липня були знайдені тіла 282 загиблих і ще 87 фрагментів, які належали 16 тіл загиблих.

Також під час пошуків в ОБСЄ повідомляли про роботу невідомих професійних експертів, які збирали останки загиблих пасажирів на місці катастрофи Boeing 777. "Нас оточує велика кількість важкоозброєних людей. Експерти, які тут працюють, знайшли тіла і переміщують їх ближче до дороги. Ми не знаємо, хто ці експерти. Вони займаються тим, що збирають тіла. Вони професійно працюють. Контакти дуже сильно обмежені озброєних людей", - повідомив речник місії ОБСЄ Майкл Боцюрків.

Після прибуття в Харків, вагони-рефрижератори з тілами загиблих пасажирів були спрямовані на територію заводу їм. Малишева. А перший літак з 16 тілами жертв катастрофи Boeing 777 вилетів з Харкова в Нідерланди 23 липня. Причому, фрагменти тіл продовжували знаходити й ідентифікувати і багато пізніше. Так, 28 березня з Харкова в голландський Ейндховен вилетів черговий літак з останками жертв катастрофи.

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Фото: поїзд, що перевозив останки загиблих при катастрофі Боїнга

14:18 Цікаво, що сьогодні вранці на сайті РІА Новини стартувало опитування, приурочений до річниці катастрофи. Читачам пропонувалося відповісти на 15 питань, що стосуються трагедії. Причому, після кожної правильної відповіді з'являлося привітання. Однак такий підхід обурив читачів, і сторінка вікторини незабаром зникла з сайту.
"Опитування по катастрофі Боїнга видалений з сайту РІА. Редактори усунені. Приносимо вибачення читачам і сумуємо з рідними і близькими загиблих", - сказано в повідомленні інформагентства в Twitter.

14:05 Враховуючи відмінності версій причин катастрофи Boeing 777, які озвучили міжнародні експерти і Росія, не дивно, що РФ всіляко висловлює своє невдоволення та недовіру щодо попередніх результатів розслідування. Зокрема, як вчора заявив заступник голови Росавіації Олег Сторчевий, на міжнародну комісію з розслідування чинять тиск. "Не доводиться говорити про коректне висвітлення даного розслідування. Західні журналісти і політики почали випускати ангажовані матеріали. Це можна розглядати як умисне тиск на міжнародну комісію з розслідування, щоб отримати однозначні висновки", - повідомив Сторчевий.

Також російська сторона, в даному випадку в особі Сторчевого, продовжує наполягати на тому, що РФ відмовлено у повноправну доступі до матеріалів, і, відповідно, вона не може повною мірою брати участь у розслідуванні. А також, за його словами, після офіційної публікації доповіді з розслідування катастрофи Boeing 777, Росавіація оприлюднить свої претензії до окремих його тез.

13:50 Жалобні заходи в пам'ять жертв катастрофи Boeing 777 проходять сьогодні в Нідерландах і Австралії. Зокрема, в Нідерландах на державних будівлях приспущені прапори, меморіальні церемонії проходять у школах та спортивних клубах у містах Хілверсюм і Нивегейн. Також люди приносили квіти до аеропорту Схіпхол в Амстердамі. До родичів жертв, які беруть участь у заходах, приєднався і прем'єр-міністр Марк Рютте. В Австралії в місті Канберрі сьогодні встановили пам'ятну табличку з іменами 38 загиблих австралійців. Прем'єр-міністр Австралії Тоні Еббот під час відкриття меморіалу назвав залучення до відповідальності винних в авіакатастрофі моральним обов'язком перед загиблими.

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Фото: меморіал в пам'ять загиблих австралійців

13:33 На мітинг в пам'ять загиблих в Грабово прибув і сам "глава ДНР" Олександр Захарченко. Хромающему лідера самопроголошеної республіки покласти квіти до меморіалу люб'язно допоміг заступник голови так званого "Народного Ради ДНР" Денис Пушилин.

13:17 Зарубіжна преса так само не стала обходити увагою річницю трагедії рейсу MH17. Як розповів учора радник міністра інформполітики Юрія Стеця Олександр Бригинець у себе на Facebook, її менше 100 журналістів з усього світу (багато з Нідерландів) акредитувалися у прес-центрі АТО останнім часом з метою потрапити в день річниці на місце катастрофи Боїнга.

"У цю поїздку журналістів найбільше цікавлять зустрічі з родичами загиблих - їх очікується дуже багато в ці дні на окупованих територіях", - зазначив Бригинець.

За його словами, окупаційна влада активно готується до приїзду гостей. "Як мінімум, зняли борди із закликами записуватися в "Армію ДНР". Також, планується публічна роздача в Торезі/Сніговому путінської гуманітарки, чого ніколи раніше не було, як не було і реальної гуманітарки", - написав радник Стеця.

Не менше 100 журналістів зі всього світу (чимало з Нідерландів) акредитувались в прес-центрі АТО останнім часом. Мета -...

Posted by Олександр Бригинець on 16 Июль 2015 г.

13:06 До річниці аварії Boeing (Боїнг) 777 на Донбасі представники ОБСЄ провели в Києві брифінг. Як в ході його наголосив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, через рік після трагедиив ситуації на Донбасі мало що змінилося.

"Сьогодні - перша річниця з дня, коли був збитий малайзійський літак MH17. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відігравала значну роль з перших годин після катастрофи, намагаючись встановити чітку картину того, що могло статися. Що мене вражає, що рік пройшов, і наскільки мало змінилося з того часу. Звичайні люди на Донбасі, як і 298 людей, які були на борту цього літака, продовжують вмирати і страждати. І тому я закликаю всі сторони подвоїти свої зусилля для того, щоб домовлятися з іншими і відвести свої сили один від одного для того, щоб сприяти цьому і віддати належне пам'яті жертв літака MH-17", - заявив Хуг.

Разом з тим, Хуг зазначив, що сьогодні в 16:20 СММ ОБСЄ в Україні проведе заходи із вшанування пам'яті загиблих пасажирів і екіпажу літака Малазійських авіаліній.

12:53 У селищі Грабово Донецької області, неподалік від якого впав збитий Boeing 777, влаштували мітинг в пам'ять загиблих в результаті аварії. Варто відзначити, що село знаходиться на підконтрольній бойовикам території, і, відповідно, акція проходить під прапорами так званої "Донецької народної республіки". Люди стоять з транспарантами, на яких написано "Київ, припини стріляти" і "Вас вбили і нас продовжують вбивати". Також учасники мітингу охоче спілкуються з російськими ЗМІ, звинувачуючи в трагедії українську владу. Крім цього, в місцевій церкві проводиться молебень в пам'ять про загиблих. Цинізм ситуації зашкалює - спершу терористи вбивають майже 300 чоловік, а потім влаштовують за ним поминки.

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Фото: мітинг на місці катастрофи Боїнга

12:37 Спостерігачі спеціальної місії Організації з безпеки Ради Європи прибули до місця катастрофи безпосередньо в день падіння лайнера, 17 липня 2014 року, але тоді шлях їм перегородили озброєні групи людей, і місія отримала повний доступ до місця події лише 20 липня. А в ніч на 21 липня 2014 р. до Києва прибула команда експертів Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Варто відзначити, що бойовики постійно перешкоджали роботі міжнародних експертів, зокрема, не пускали їх на місце катастрофи авіалайнера - вони вели обстріл цієї місцевості, блокували пересування місії, а 30 липня 2014 р. в РНБО заявили, що терористи замінували підходи до місця падіння Boeing 777. Також пізніше в РНБО назвали причину постійних перешкод з боку бойовиків - на місці аварії малазійського авіалайнера бойовики встановили артилерійські системи і вирили окопи.

Попередній звіт про причини катастрофи літака був представлений на сайті Ради безпеки Нідерландів 9 вересня 2014 р. Згідно з цим документом, Boeing 777 був пошкоджений об'єктами ззовні, а характер уламків на землі припускає, що літак розпався на частини під час польоту. Також, згідно з наявними даними техобслуговування, літак був справний, коли він вилетів з Амстердама, і у нього не було жодних технічних проблем. Літаком керував кваліфікований і досвідчений екіпаж.

На зимовий період місія з розслідування причин катастрофи літака припиняла свою діяльність у зв'язку з погодними умовами, і відновила роботу тільки 16 квітня цього року.

30 червня в прокуратурі Нідерландів заявили про те, що вони мають списком цілого ряду осіб, які можуть бути причетні до краху Боїнга.

А 15 липня 2015 р. джерела CNN повідомили, що Нідерланди довели причетність бойовиків до краху Boeing на Донбасі. Однак остаточний офіційний звіт з розслідування буде опублікований тільки в першій половині жовтня 2015 р.

Річниця аварії Боїнг 777 на Донбасі

Фото: вивчення місця трагедії міжнародними фахівцями

12:14 Аварія Boeing (Боїнг) 777, природно, викликало найбільший резонанс у тих країнах, чиї громадяни загинули. І про річниці трагедії там, звичайно, теж не забувають. Ось, наприклад, Facebook-замальовка від головного редактора російського журналу "Континент" Євгена Єрмоліна, що знаходиться в Амстердамі.

Ранним утром приехал сегодня в Амстердам. Первое знакомство с местной прессой, на метро Слотердайк. В газете Metro первая и последняя полосы и первый разворот посвящены трагедии Боинга.

Posted by Evgeny Ermolin on 17 Июль 2015 г.

12:01 Очікувано російська версія аварії Boeing 777 Malaysia Airlines разюче відрізняється від усіх інших і покликана обілити сепаратистів і спростувати участь в інциденті. Згідно їй, літак рейсу MH17 був збитий штурмовиком СУ-25 ВПС України. Так, 24 грудня 2014 р. у слідчому комітеті РФ повідомили про свідка - нібито український військовослужбовець, який добровільно перейшов на бік РФ і повідомив, що бойовий виліт літака СУ-25, оснащеного ракетами класу "повітря-повітря", був здійснений з аеродрому в районі Дніпропетровська, і ним керував капітан ВПС України Волошин.

В СБУ, звичайно, спростували цю версію, повідомивши, що 17 липня 2014 р. авіація ВПС України згідно з планом проведення АТО не застосовувалася. Також генеральний конструктор літака Су-25 Володимир Бабак заявив, що збити літак, що летить на висоті 10500 м, Су-25 в принципі не може. Що, загалом-то, очевидно, так як функція штурмовика - підтримка наземних сил на полі бою, а не боротьба з повітряними цілями.

Ну і, звичайно ж, російські ЗМІ не змогли обійти стороною цю тему. Зокрема, Russia Today і LifeNews повідомили про те, що мотивом знищення літака (природно, українською стороною) могло бути... замах на Президента Росії Володимира Путіна.

У той же час, командир сепаратистського батальйону "Схід" Олександр Ходаковський в інтерв'ю Reuters визнав, що у бойовиків був ЗРК "Бук", який доставили з Луганська, а також дав зрозуміти, що "Бук" міг бути привезений з Росії і потім відправлений назад для ліквідації доказів його присутності в Україні.

Віталій Чуркін, постійний представник РФ при ООН, 21 липня в Нью-Йорку побічно визнав факт збиття Боїнга терористами, назвавши інцидент "конфузом". "Згідно з записами, люди зі сходу (України) говорили, що вони збили військовий літак... Якщо вони вважали, що збили військовий літак, це був конфуз. Якщо це був конфуз, це не був акт тероризму", - заявив Чуркін.

11:47 Twitter Адміністрації Президента повідомляє про те, що напередодні річниці аварії Боїнга (Boeing) 777 Петро Порошенко дав інтерв'ю нідерландському тижневику Elsevier. "Для мене жертви MH17 - як громадяни України", - сказав, зокрема, Президент. Зазначимо, що інтерв'ю Порошенко стало темою номера, саме йому присвячена обкладинка останнього випуску журналу.

11:34 Boeing 777 Malaysia Airlines був збитий сепаратистськими бойовиками з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який був доставлений на територію України з Російської Федерації. Таку версію озвучив українська сторона, і ця ж версія є пріоритетною для міжнародної слідчої групи. Дані української розвідки свідчать про те, що Boeing 777 був збитий з системи "Бук-М", яка була завезена з Росії на Донбас разом з екіпажем. До такого ж висновку прийшли і міжнародні експерти.

Втім, в окремих моментах версії української сторони та її міжнародних партнерів розрізняються. Так, 20 жовтня 2014 р. німецька розвідка представила в бундестазі докази причетності сепаратистів до краху пасажирського літака, серед яких - експертна оцінка даних із супутників, а також різні фотографії. Також, за словами глави Федеральної розвідувальної служби Німеччини Герхарда Шиндлера, сепаратисти захопили біля с&