ua en ru

Главред НВ анонсував нові матеріали про корупційні схеми в ОПК

Главред НВ анонсував нові матеріали про корупційні схеми в ОПК Фото: обкладинка журналу НВ (facebook.com/sych.vitaly)

5 квітня журнал НВ опублікував матеріал, в якому розкриваються факти корупції в українському ОПК

Головний редактор українського видання "Новое время" Віталій Сич повідомив, що готовий до суду через публікацію матеріалу про корупційні схеми в оборонно-промисловому комплексі, яка спричинила гучний скандал з нардепом Сергієм Пашинським. Про це Сич розповів у коментарі РБК-Україна.

"Готові - не готові, але будемо судитися", - заявив головний редактор "Новое время".

За словами Сича, він розуміє обурення навколо скандалу з польською компанією Wtorplas.

"Зрозуміло, що там шкода репутації, всі обурені, але так і ніхто не сперечається. Мова про те, що Польща закуповує у Чехії дешево, а в Польщі розбирають і ввозять компоненти вже за високою ціною в Україну, скручують компоненти на Житомирському бронетанковому заводі і ще збільшують вартість, навіщо така складна схема взагалі", - розповів Сич.

Він зазначив, що польська сторона поки не дає інформації по цій справі. Крім того, Сич заявив, що не розуміє, в чому йде претензія Польщі. Він припускає, що оточенню Пашинського вигідно сказати, що це претензія з боку партнерів з європейської держави.

У розмові з журналістом РБК-Україна Сич розповів, що, можливо, у справі про корупційні схеми фігурує співробітник Міністерства оборони України.

Крім того, головний редактор видання підтвердив, що буде продовження розслідування на основі нових фактів.

Нагадаємо, 5 квітня журнал "Новое время" опублікував матеріал журналіста Івана Верстюка "Служили два товариша", в якому розкриваються факти корупції в українському військово-промисловому комплексі. Зокрема, автор стверджує, що Пашинський і заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олег Гладковський використовують схеми для отримання незаконних доходів.

Як приклад описаний підозрілий контракт на поставку Житомирським бронетанковим заводом бойових машин піхоти (БМП). Зазначимо, згідно з підписаним у 2016-2017 роках контрактом Україна купила у компанії з Польщі партію БМП, які раніше були придбані в Чехії як металобрухт за 20-25 тис. євро. Згодом разом з модернізацією вони обійшлися бюджету в 200 тис. доларів за одиницю.

Через кілька днів Пашинський через ЗМІ зажадав від НВ спростувати викладені в статті факти, назвав матеріал спробою дискредитації України перед союзниками і "обвинуваченням проти міждержавних відносин" з Чехією і Польщею, а також спробою "зірвати першу поставку бронетехніки з країн НАТО".

Слідом за цим, за словами головного редактора журналу Віталія Сича, в редакцію з боку Пашинського почали надходити погрози, а його адвокати вимагали опублікувати спростування. У той же час сам голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони заявив, що не бачить у діях своїх юристів ніякого тиску.

Державний концерн "Укроборонпром" назвав матеріал Верстюка "диверсією проти обороноздатності України". У парламентському комітеті з нацбезпеки пообіцяли перевірити інформацію, яка стосується корупції на закупівлі техніки, однак виключили, що корупційна складова присутня саме у вищевказаному контракті. Передбачається, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі за запитом комітету розсекретить дані про цьому замовленні та транзакції.

18 квітня на засіданні комітету розглядали факти корупції на закупівлю військової техніки, раніше оприлюднені НВ. На комітет, зокрема, запрошували керівників СБУ, НАБУ і Міністерства оборони. Після обговорень у засіданні оголосили перерву.

На комітеті у середу Пашинський заявив, що виступив з ініціативою про введення кримінальної відповідальності щодо ЗМІ, які публікують неправдиві відомості. Пізніше стало відомо, що він ще 17 квітня подав позов проти НВ. Про намір подати в суд також заявила польська компанія Wtorplast, у якій закуповувалися бойові машини піхоти. У той же час видання звернулося в Національне антикорупційне бюро України з проханням, щоб детективи перевірили ознаки корупції в описаному контракті, а напередодні СБУ оголосила, що вивчає статтю на предмет публікації секретних даних.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко заявив про солідарність з НВ в праві реалізовувати журналістські розслідування, зокрема, за темою корупції у владі. Автор резонансного матеріалу Іван Верстюк зазначив, що у нього з'явилися нові докази зловживань Міноборони і "Укроборонпрому" на постачання БМП, а серед його джерел - безпосередні учасники схем.