ua en ru

Голова МВС Ізраїлю просить Зеленського пропустити хасидів з Білорусі

Голова МВС Ізраїлю просить Зеленського пропустити хасидів з Білорусі Фото: хасиди на кордоні Білорусі з Україною (belta.by)
Автор: РБК-Украина

Міністр внутрішніх справ Ізраїлю Ар'є Дері просить президента України Володимира Зеленського пропустити до країни хасидів-паломників, які застрягли на україно-білоруському кордоні. Про це йдеться у листі, який офіційно доставив посол Ізраїлю Джоел Ліон.

Копія цього листа є в розпорядженні РБК-Україна.

У листі ізраїльський міністр зазначає, що протягом двох тижнів на кордоні України з боку Білорусі перебуває велика група чоловіків, жінок і дітей.

"Я звертаюся до вас з проханням дозволити на надзвичайних гуманітарних підставах в'їзд для тих, хто знаходиться на білоруському кордоні, тільки на період єврейського Нового року, з урахуванням обмежень і з повним дотриманням усіх санітарних норм періоду COVID-19, які ваша країна вважає потрібними", - йдеться в листі Зеленському.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кілька сотень хасидів-паломників, які намагалися дістатися України на святкування Рош ха-Шана через Білорусь, застрягли на українському кордоні. Українські прикордонники не пропускають їх, оскільки до 28 вересня діє заборона на в'їзд іноземців у зв'язку з погіршенням ситуації з COVID-19.

Відомо, що в нейтральній смузі для хасидів розгорнули пункти допомоги. Незважаючи на відмову української сторони, паломники продовжують прибувати на пункти пропуску.

Сьогодні Міністерство закордонних справ попросило Білорусь не оформляти їх на виїзд у бік України.