ua en ru

Сотні хасидів застрягли на кордоні з Україною: що відомо

Сотні хасидів застрягли на кордоні з Україною: що відомо Фото: ситуація на КПП "Нові Яриловичі" (dpsu.gov.ua)

Хасиди намагаються потрапити потрапити в Україну на щорічне святкування Рош ха-Шана. Незважаючи на заборону в'їзду іноземцям через пандемію COVID-19, на україно-білоруському кордоні зібралося вже кілька сотень паломників. РБК-Україна стежить за розвитком ситуації.

Україна обмежила паломництво в Умань

Хасиди почали масово прибувати до прикордонних пунктів вдень 14 вересня. У Чернігівській області на кордоні з Білоруссю зібралося 1,5 тисячі паломників.

Навіть після роз'яснень про причини заборони пропуску, більшість іноземців не залишає спроб потрапити на територію України. Люди збираються в нейтральній смузі.

Нагадаємо, щорічно хасиди приїжджають в Умань, щоб відзначити настання Нового року за єврейським календарем на могилі пророка Нахмана. Цього року свято припадає на 18-20 вересня.

Через погіршення епідемічної ситуації Кабмін ввів заборону для в'їзду іноземних громадян в Україну до 29 вересня. Крім того, паломництво на Рош ха-Шана в Умань було обмежено на прохання ізраїльського прем'єр-міністра.

Очікується прибуття ще близько 4 тисяч хасидів

Вранці 15 вересня на кордоні знаходилося 690 хасидів. Ситуація залишається контрольованою, при цьому можливе прибуття ще близько 4 тисяч паломників до кількох пунктів пропуску. Про це доповів глава ДПСУ Сергій Дейнеко президенту Володимиру Зеленському.

"Прогнозуємо прибуття до лінії кордону в Чернігівській області до 1 тисячі осіб, Житомирській - до 700, Волинській - до 1,5 тисячі осіб. Очікуємо прибуття в місто Мінськ трьох чартерів - близько 600 іноземців", - зазначив Дейнеко.

Держприкордонслужба закрила КПП "Нові Яриловичі"

Рух автомобілів і громадян через пропускний пункт в Чернігівській області тимчасово обмежено з 14 вересня.

Паломники розташувалися на проїжджій частині Паломники розташувалися на проїжджій частині (фото: dpsu.gov.ua)

За повідомленням ДПСУ, пропуск через "Нові Яриловичі" призупинено, оскільки велике скупчення людей фактично на проїжджій частині є серйозною небезпекою. Водіїв перенаправляють в інші пункти пропуску.

Посилено охорону кордону

Для охорони порядку на ділянці кордону між Гомельською областю Білорусі та Чернігівською областю України була залучена авіація і задіяні додаткові сили Національної поліції і Нацгвардії.

Моніторинг ситуації з повітря здійснюють вертольоти Мі-8, два H-125, літак DA-40 і безпілотники. У 700 м від пункту пропуску прикордонники встановили заслін.

Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко прибув на кордон, зустрівся з паломниками і роз'яснив заборону в'їзду на територію України. Він також підкреслив, що в разі спроби перетину кордону, іноземці понесуть за це відповідальність.

Для забезпечення безпеки задіяні резерви Нацполіціі і Нацгвардії (Для забезпечення безпеки задіяні резерви Нацполіціі і Нацгвардії (фото: dpsu.gov.ua)

На кордоні організовані пункти допомоги хасидам

У нейтральній прикордонній зоні між Україною і Білоруссю розгортаються модулі з обігрівом від МНС Білорусі, в яких хасиди можуть отримати необхідну медичну допомогу. Також з 15 вересня організовано харчування на польовій кухні.

Раніше повідомлялося, що українські співробітники ДПС взаємодіють з білоруськими колегами, налагоджений контакт з посольством Ізраїлю і рабинами єврейських релігійних організацій. Поломникців, які прибувають на кордон України, забезпечують водою і кошерною їжею.

Крім того, МЗС України звернулося до Білорусі з клопотанням не оформляти на виїзд в Україну осіб, які не підпадають під категорію винятків на заборону в'їзду іноземців.