ua en ru

Глава МАГАТЕ відмовився підтвердити мирний характер ядерної програми Ірану

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкіо Амано попередив, що не може підтвердити мирний характер ядерної програми Ірану, так як Тегеран відмовляється співпрацювати з агентством з окремих аспектів даної проблеми. З такою заявою Ю.Амано виступив сьогодні напередодні засідання експертів МАГАТЕ. При цьому він засудив дії Тегерана, які перешкоджають розслідуванню агентства, передає РБК з посиланням на Associated Press.

МАГАТЕ, зокрема, намагається визначити, чи є характер ядерної програми Ірану дійсно "мирним", як стверджує країна. У червні 2010 р. офіційний Тегеран ухвалив рішення не допускати двох експертів цієї організації на свої ядерні об'єкти, пояснивши це тим, що надходить від них інформація щодо ядерної програми країни не відповідає дійсності.

Ю.Амано висловив жаль у зв'язку з подібним рішенням Ірану і повідомив, що абсолютно упевнений в професіоналізмі інспекторів МАГАТЕ та у їх неупередженості. Він додав, що подібна поведінка Тегерана значно ускладнює розслідування.

"Повторна незгода з вибором досвідчених інспекторів перешкоджає інспекційному процесу і зменшує можливості агентства по здійсненню заходів безпеки в Ірані", - зазначив керівник міжнародної організації.

Ю.Амано раніше вже не раз закликав Іран забезпечити більш тісну співпрацю з МАГАТЕ, посилаючись на те, що ядерна програма країни є особливим випадком через підозри, що Іран таємно створює ядерну зброю.

Підозри світової спільноти щодо "протизаконних дій Ірану" посилилися у зв'язку з опублікованою на початку вересня 2010 р. конфіденційною доповіддю МАГАТЕ. Згідно з висновком експертів агентства, Іран має в своєму розпорядженні майже 2,8 т низькозбагаченого урану - такої кількості цілком достатньо для створення двох боєголовок. У своїй доповіді МАГАТЕ підкреслило, що на сьогоднішній день ця кількість урану збагачена до рівня трохи більше 3%. Однак аналітики цієї організації попередили, що країна обзавелася новим обладнанням для більш високого збагачення урану.