ua en ru

Голова екологічного комітету ВР Томенко виступає проти передачі Держводагентства до МінАП

Голова екологічного комітету ВР Томенко виступає проти передачі Держводагентства до МінАП Фото: Микола Томенко

Комітет вирішив звернутися до прем'єра та президента з цього приводу

Голова екологічного комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України Микола Томенко виступає проти передачі Державного агентства водних ресурсів України під управління Міністерства аграрної політики та продовольства, передає прес-служба парламенту.

"У зв'язку з цим, було прийнято рішення повторно звернутись до Прем'єр-міністра та Президента України та наголосити на неприпустимості реалізації таких планів через створення загрози для інших галузей економіки та життєдіяльності держави", - сказано в повідомленні.

Томенко підкреслює, що передача Держводагентства під управління МінАП призведе до дестабілізації системи управління водними ресурсами, до втрати або нівелювання низки державно важливих функцій Держводагентства, які не передбачені у повноваженнях Мінагрополітики.

"Зокрема, це функції управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів, забезпечення потреб населення та усіх галузей економіки України у водних ресурсах, їх раціональне використання, попередження шкідливої дії вод і ліквідації її наслідків, включаючи протипаводковий захист, виконання природоохоронних заходів, встановлення режимів роботи водосховищ та ставків та здійснення контролю за дотриманням режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем і каналів, здійснення моніторингу вод тощо", - вважає голова комітету.

Томенко зазначив, що з загального обсягу повноважень, покладених на Держводагентство, питання, які входять до компетенції Мінагрополітики, становлять незначну частку і стосуються переважно питань меліорації.

"Понад 80% функцій мають екологічну складову та спрямовані на вирішення питань, пов'язаних з водним фактором, що не є властивим для Мінагрополітики і визначено Положенням про Держводагентство. Натомість головним завданням Мінагрополітики є формування політики лише у сфері сільського господарства та продовольчої безпеки держави", - наголосив парламентар.

Нагадаємо, голова Мінагрополітики Олексій Павленко анонсував передачу Держводагентства в систему відомства з покладанням на нього відповідальності як за подачу води, так і за ефективне використання зрошуваних земель. Він зазначив, що передбачається докорінна реформа на всіх рівнях управління Держводагентства та його децентралізація.