ua en ru

Геращенко розказала, що є першочерговим завданням нової сесії Ради

Геращенко розказала, що є першочерговим завданням нової сесії Ради Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua

Першочерговим законопроектом дев’ятої сесії стане законопроект про цивільне розмінування

Під час дев’ятої сесії Верховної ради України народні депутати мають ухвалити законопроект про цивільне розмінування. Про це повідомила перший віце-спікер Верховної ради Ірина Геращенко під час Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму, передає кореспондент РБК-Україна.

Нардеп наголосила, що законопроект про цивільне розмінування на сході України має стати одним з першочергових завдань Верховної ради дев’ятого скликання.

"Які виклики я бачу першочерговими на нинішню сесію. Перше, я вважаю, що для нас є дуже важливим прийняти закон про цивільне розмінування. Це важливо, тому що сьогодні питання мін та того, що вся ця територія є небезпечною. Це є важливим для населення, і в тому числі для волонтерів", - повідомила Геращенко.

Вона наголосила, що у питанні проведення розмінування Україна має опиратись на досвід інших країн. Зокрема, позитивний досвід Хорватії.

"Ми взяти тут взяти досвід Хорватії, інших країн, які пройшли це питання. Головне, ми маємо визначити ту структуру, яка буде не просто розміновувати, а брати відповідальність. Структуру, яка буде говорити: "Ми зробили це якісно. Завтра там ніхто не підірветься". Дуже важливо, щоб тут ми також врахували позиції громадських організації", - додала вона.

Геращенко зазначила, що наразі законопроект досі перебуває на стадії розробки. Його опрацьовує робоча група комітету ВРУ з питань національної безпеки.

"Зараз цей закон допрацьовується. Робочу групу очолює народний депутат Тетерук. Я сподіваюсь, що цей закон ми приймемо", - додала вона.

Нагадаємо, раніше голова парламенту Андрій Парубій розповів, з чого почнеться нова сесія Верховної ради.

Зокрема, він зазначив, що Верховна рада восени розгляне проект Виборчого кодексу, оновлення Центральної виборчої комісії та імплементаційні законопроекти в закон про національну безпеку.

Зазначимо, ппродовж засідань Верховної ради восьмого скликання було прийнято майже 200 законів.

"На цій сесії було прийнято 88 законів в цілому. За основу було прийнято 37 законів. У першому читанні - 49 законопроектів. Загалом було прийнято майже 200 позитивних рішень українським парламентом", - повідомляв Парубій.