ua en ru

Гендиректора "Уралкалія" Баумгертнера помістили в Білорусі під домашній арешт

Білоруська влада несподівано змінила запобіжний захід щодо гендиректора "Уралкалія", голови наглядової ради Білоруської калійної компанії Владислава Баумгертнера, підозрюваного у зловживанні службовими повноваженнями.

Білоруська влада несподівано змінила запобіжний захід щодо гендиректора "Уралкалія", голови наглядової ради Білоруської калійної компанії Владислава Баумгертнера (на фото), підозрюваного у зловживанні службовими повноваженнями. Про це повідомив російський захисник бізнесмена, адвокат бюро "Бартоліус" Олексій Басистов.

"Сьогодні вночі заарештованому в Мінську Баумгертнеру несподівано було змінено запобіжний захід: він був поміщений під домашній арешт. На даний час він утримується в підібраній для нього співробітниками КДБ Білорусі орендованій квартирі в одному з районів Мінська під цілодобовим спостереженням оперативних співробітників КДБ. До Баумгертнера допущена його мама, яка напередодні прилетіла до Мінська, сподіваючись на побачення із сином у СІЗО КДБ. Адвокати сподіваються на якнайшвидше повернення Баумгертнера до Росії", - розповів юрист.

Гендиректор "Уралкалія" був затриманий білоруськими правоохоронними органами 26 серпня 2013 р. в Мінську, куди він прибув для зустрічі із прем'єр- міністром Білорусі Михайлом Мясниковичем. Бізнесмена звинуватили у зловживанні службовими повноваженнями. Слідчі органи Білорусі вважають, що дії Баумгертнера і ряду інших топ-менеджерів БКК завдали "Білоруськалію" і БКК збитків у розмірі 100 млн дол.

На даний час Баумгертнера захищають шість адвокатів - по три з боку Росії і Білорусі. Російські адвокати, відповідно до білоруських законів, можуть тільки консультувати своїх мінських колег.

Після цього білоруська влада висунула претензії й до одного з найвпливовіших російських бізнесменів, члена Ради Федерації Сулеймана Керімова. Мінськ навіть повідомив, що направив до Інтерполу запит про затримання мільярдера. Проте організація так і не оголосила бізнесмена в міжнародний розшук.

Експерти побачили у справі політичний слід. Однак Президент Білорусі Олександр Лукашенко дотримується іншої думки. За словами політика, калійний скандал був влаштований для того, щоб приховати власні проблеми в "Уралкалії".

"Як я, так і ви, задаємося дедалі частіше питанням: навіщо було начебто успішне підприємство втягувати у стан кризи? У них же самих все звалилося: і котирування акцій, і прибуток. Напрошується висновок, що за зовнішньою успішністю господарів "Уралкалія" ховалися серйозні проблеми. Судячи з усього, до певної пори їх вдавалося приховувати за рахунок підтасовування фінансової звітності. А насправді вони все більше залазили в борги, брали кредити. Та й на виробництві в "Уралкалія" одні проблеми: затоплені копальні, просідає місто, доводиться переселяти людей", - заявив Лукашенко.

Три дні тому Лукашенко зустрівся із Президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту Організації договору про колективну безпеку. Повідомлялося, що лідери обох країн коротко обговорили ситуацію із затриманням Баумгертнера.

Раніше Лукашенко заявляв про те, що Баумгертнер може бути найближчим часом екстрадований до Росії.

Як повідомлялося напередодні, китайський суверенний фонд Chengdong Investment Corporation (CIC) став власником 12,5% акцій ВАТ "Уралкалій".

Нагадаємо, наприкінці липня "Уралкалій" оголосив про вихід з партнерства з "Білоруськалієм" і припинення експортних продажів через спільного трейдера - БКК. Єдиним каналом експортного збуту продукції був визначений "Уралкалій-Трейдинг".

ВАТ "Уралкалій" - найбільший у світі виробник калійних добрив, розробляє Верхньокамське родовище калійно-магнієвих солей у Пермському краї. Компанія забезпечує близько 20% світових поставок калійних добрив. Основні ринки збуту - Бразилія, Індія, Китай, Малайзія. 16 червня 2011 р. "Уралкалій" оголосив про завершення злиття з ВАТ "Сильвініт". Чистий прибуток ВАТ "Уралкалій" за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) в I півріччі 2013 р., порівняно з аналогічним періодом 2012 р., скоротився на 53% - до 397 млн дол. Чистий виторг "Уралкалія" у звітний період склав 1 млрд 348 млн дол., що на 29% менше, ніж роком раніше.

Як повідомлялося, ціни на калійні добрива потраплять у 2014 р. під диктат Китаю. При цьому Білорусь, як відомо, не буде знижувати ціни на калій.