ua en ru

Гаазький трибунал сьогодні проведе перші слухання по справі України проти Росії

Гаазький трибунал сьогодні проведе перші слухання по справі України проти Росії Ілюстративне фото (twitter.com dw.com)

Мова йде про порушення імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів

Сьогодні, 21 листопада, в Гаазі відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі України проти Росії. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Мова йде про порушення імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів Конвенції ООН з морського права.

Нагадаємо, вчора ввечері в Україну повернулись захоплені Росією кораблі. Вони прибули у поганому стані.

Зазначимо, командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко заявляв, що повернуті Росією кораблі "росіяни угробили".

Раніше заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що розгляд справи "Україна проти Російської Федерації" Міжнародному суді ООН може вплинути на питання про створення трибуналу в рамках Ради безпеки ООН.

Нагадаємо, в п'ятницю, 8 листопада, Міжнародний суд ООН відхилив заперечення Росії щодо юрисдикції у справі про тероризм. Також суд визнав свою юрисдикцію у справі про расову дискримінацію в Криму.

Зазначимо, що Україна звинувачує Російську Федерацію також в постачаннях зброї на окупований Донбас, обстрілі житлових районів Маріуполя та Краматорська, знищення пасажирського автобуса в районі Волновахи, а також дискримінації української та кримськотатарської громад в окупованому Криму. Росія в цьому процесі оскаржує юрисдикцію Міжнародного суду ООН.