ua en ru

У Польщі вважають, що Росія намагається заблокувати дослідження архівів НКВС

У Польщі вважають, що Росія намагається заблокувати дослідження архівів НКВС Фото: ФСБ Росії депортувала польського історика (wikimedia.org)

Росія депортувала з країни польського історика

Федеральна служба безпеки Російської Федерації затримала в Санкт-Петербурзі наукового співробітника Ягеллонського університету та краківської філії Інституту національної пам'яті Генріка Глебоцкого, який проводив наукові дослідження в російських архівах. Про це повідомляє прес-центр Інституту національної пам'яті Польщі.

"Затриманий ознайомився з рішенням ФСБ, датованого 21 листопада, про необхідність покинути територію Російської Федерації протягом 24 годин з моменту отримання документа під загрозою насильницької депортації. Рішення ФСБ, без можливості анулювання, також означає заборону на в'їзд в Росію", - зазначено в повідомленні.

Рішення Федеральної служби безпеки означає блокування доступу до архівів у Росії, необхідним для продовження дослідження.

Генріх Глебоцкий перебував у Росії з 14 листопада, продовжуючи дослідження архівних та бібліотечних колекцій в області польсько-російських відносин в 19 і 20 століттях, присвячених дослідженням з 1993 року. На запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі, він також провів дві відкриті лекції, присвячені долі поляків і річницю "польської операції" НКВС у період Великого терору в 1937-1938 роках.

Нагадаємо, вчора ФСБ затримала польського історика Генріха Глембоцкого в Москві і вислала його з Росії.