ua en ru

ФРС не планує враховувати потреби ринків, що розвиваються

Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) на щорічній конференції Федрезерву в Джексон-Хоулі дали зрозуміти, що не враховуватимуть потенційно руйнівні наслідки згортання стимулюючих програм в США для країн, що розвиваються.

Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) на щорічній конференції Федрезерву в Джексон-Хоулі дали зрозуміти, що не враховуватимуть потенційно руйнівні наслідки згортання стимулюючих програм в США для країн, що розвиваються. Про це повідомляє Bloomberg.

Відтік коштів з країн, що розвиваються, йде з кінця травня, коли глава ФРС Бен Бернанке (на фото) вперше заявив про можливість припинення стимулювання цього року. Минулого тижня фондовий індекс emerging markets впав на 2,7%, продемонструвавши гіршу динаміку за 2 місяці, через побоюваньня що скорочення викупу активів в США позбавить ці ринки притоку ліквідності, що підтримувало їхнє ралі.

"Слід пам'ятати про те, що ми (ФРС) утворені Конгресом і наш мандат передбачає турботу виключно про інтереси США, - заявив глава Федерального резервного банку (ФРБ) Атланти Денніс Локхарт в інтерв'ю Bloomberg в ході заходу в Джексон-Хоулі. - Іншим країнам просто потрібно прийняти це як реальність і пристосовуватися до нас, якщо відбувається щось важливе для їх економіки".

Його колега з ФРБ Сент-Луїса Джеймс Баллард підтвердив, що саме американська економіка є пріоритетом грошово-кредитної політики Федрезерву. "Ми не збираємося будувати політику виключно на волатильності emerging markets", - додав він.

Цього року основною темою симпозіуму в Джексон-Хоулі було "Міжнародне вимірювання нестандартної грошово-кредитної політики", і багато учасників чекали від представників ФРС більшої уваги до міжнародної проблематики. "Багатьох турбує позиція ФРС. На цій конференції представлено 35 центральних банків. Багато хто з них стурбований наслідками виходу ФРС з програм стимулювання", - відзначив професор Стенфордського університету Джон Тейлор що раніше працював у Міністерстві фінансів США.

Нагадаємо, раніше міжнародні рейтингові агентства Fitch і Standard & Poor's заявили про те, що згортання QE несе ризики для України.