ua en ru

Згортання програми кількісного пом'якшення в США негативно позначиться на Україні, - S&P

Країни з економікою, що розвивається найбільш схильні до сильних ризикам від згортання програми кількісного пом'якшення, що проводиться ФРС США. Про це повідомляється в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, передає телеканал "Росія 24".

Країни з економікою, що розвивається найбільш схильні до сильних ризикам від згортання програми кількісного пом'якшення, що проводиться ФРС США. Про це повідомляється в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, передає телеканал "Росія 24".

Фондовий індекс FTSE Emerging Markets знаходиться на 14% нижче пікового значення, зафіксованого на початку травня. На думку аналітиків, згортання програми найсильніше торкнеться Китай, Росію і Анголу. Також негативний вплив від жорсткості фінансових умов позначиться на Україні, Грузії, Туреччини, Білорусії, Болгарії, Македонії, Гані та Хорватії.

Інвестори почали виводити капітал з emerging markets, як тільки ФРС оголосила про можливість початку скорочення обсягів викупу держоблігацій в кінці цього року і завершення QE в наступному році.

Зараз фондовий індекс FTSE Emerging Markets знаходиться на 14% нижче пікового значення, зафіксованого на початку травня.
S&P оцінює схильність країн впливу згортання програми кількісного пом'якшення по ряду критеріїв, у тому числі за обсягом зовнішнього боргу, валютним резервам і стану рахунку поточних операцій. Україна, Грузія і Туреччина мають гірші або одні з найгірших показників по кожному з цих критеріїв.

Нагадаємо, з грудня 2012 р. ФРС викуповує активи приблизно на 85 млрд дол на місяць: 45 млрд дол - US Treasuries (третій раунд кількісного стимулювання - QE3), ще 40 млрд дол - іпотечні папери. Тоді ж ФРС вперше дала вказівки, якого рівня повинні досягти макроекономічні індикатори, перш ніж розглядатиметься питання про підвищення процентних ставок. Рівень безробіття повинен бути не більше 6,5% за умови, що прогноз інфляції на найближчі рік-два не перевищує 2,5%.

Поки що у ФРС більшість її членів підтримують продовження скупки активів, однак ведуться активні розмови про скорочення обсягів. На тлі ризиків і пов'язаних зі скупкою активів витрат, а також поліпшити з осені прогнозу щодо економічного зростання США має сенс уповільнити програму скупки активів десь до середини року і трохи пізніше припинити її зовсім, вважає частина членів ФРС. У разі, якщо обстановка на ринку праці покращиться, то буде доцільно уповільнити скупку активів пізніше цього року і припинити її до кінця 2013 р., вважають ще кілька представників ФРС.

Так, МВФ вважає, що Федеральній резервній системі США слід продовжувати програму з викупу облігацій як мінімум до кінця 2013 р. МВФ зберіг прогноз зростання ВВП США на цей рік, залишивши його на рівні 1,9%. Однак прогноз для ВВП США на 2014 р. знижений до 2,7% з 3%.

Deutsche Bank у свою чергу зазначав, що ФРС вже в вересня 2013 р. може ухвалити рішення про скорочення обсягів викупу активів. Вже у вересні ФРС може повідомити про зниження обсягу стимулюючих програм на 25 млрд дол з поточних 85 млрд дол на місяць.
До QE3, з 2008 р., Федеральний резерв провів два раунди кількісного пом'якшення, закачавши в фінансову систему 2,3 трлн дол через покупку іпотечних облігацій, зобов'язань таких урядових агенцій, як Fannie Mae і Freddie Mac, і казначейських облігацій США. За допомогою виключно м'якої грошово-кредитної політики ФРС сподівається поліпшити ситуацію на ринку праці.