ua en ru

Freedom House відзначає значне зростання ксенофобії на планеті

Freedom House відзначає значне зростання ксенофобії на планеті Фото: Freedom House відзначає значне зростання ксенофобії на планеті

Україна в 2015 році "зберегла демократичні завоювання"

Минулий рік був відзначений зростанням ксенофобських настроїв і посиленням репресій проти інакомислячих в авторитарних країнах. Про це йдеться в доповіді організації Freedom House.

За 2015 року в 72 країнах світу посилилися авторитарні тенденції, що стало гіршим показником за 10 років. Ситуація стала кращою в 43 країнах.

Україна в минулому році "зберегла демократичні завоювання" після вигнання в 2014 році екс-президента Віктора Януковича. Разом з тим, подальший прогрес у 2015 році значно гальмувала війна Росії проти України, спори щодо децентралізації і протистояння серед провідних політичних діячів і олігархів країни.

За результатами дослідження Росія отримала 22 пункту з 100 і віднесена до категорії "невільних" країн.

"Президент Володимир Путін підтримував політику репресій в Росії, в тому числі переслідування ЛГБТ-активістів і незалежних журналістів, і військове втручання за кордоном. Москва продовжувала підтримувати сепаратистів на Сході України і розпочала кампанію в Сирії", - говориться в доповіді.

У матеріалі також наголошується на проблемі ЄС з біженцями.

"Міграційна криза чинить тиск на принципи свободи в ЄС. Зростання популізму в регіоні ставить під сумнів здатність союзу підтримувати високі демократичні стандарти", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, як мінімум два напади на вихідців з Азії відбулися 10 січня в Кельні. Пізніше п'ять осіб напали на 39-річного громадянина Сирії, який отримав легкі поранення.