ua en ru

Франція закликає внести Панаму в "чорний список" офшорних зон

Франція закликає внести Панаму в "чорний список" офшорних зон Фото: панамська юридична фірма Mossack Fonseca

Міністр фінансів Франції заявив, що Париж знову помістить Панаму в список держав з несприятливою діловою репутацією

Франція закликала Організацію економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) помістити Панаму в "чорний список" офшорних зон після публікації конфіденційних документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca про офшорні операції. Про це пише BBC.

Раніше міністр фінансів Франції Мішель Сапен заявив у парламенті, що Париж знову помістить Панаму в список держав з несприятливою діловою репутацією.

"На жаль, Панама демонструє тенденцію до різких поворотів, спочатку грає "хорошого хлопця", потім "поганого хлопця". Так не може тривати", - заявив Сапен.


Панама вже заявила, що готова дати відповідь Франції, якщо країна буде внесена в "чорний список". Якщо це відбудеться, заявив президентський міністр Альваро Алеман, Панама може вдатися до відповідних заходів, таких як блокування інвестицій з цієї країни або недопущення її компаній до тендерів.

Нагадаємо, в неділю, 3 квітня, OCCRP опублікувало масштабне розслідування про причетність світових лідерів, політиків, спортсменів і діячів культури до офшорних операцій.

У списку власників офшорних компаній фігурували президент Росії Володимир Путін, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Гюннлейгссон, а також Джекі Чан, Ліонель Мессі та ін