ua en ru

Фракції Ради готуються розпустити парламент

ПР і КПУ можуть спробувати відновити коаліцію, а "Свобода" готується повернутися в Раду на хвилі патріотичних настроїв.

ПР і КПУ можуть спробувати відновити коаліцію, а "Свобода" готується повернутися в Раду на хвилі патріотичних настроїв.

Український парламент VII скликання вже готується до дострокового розпуску і перевиборів. Як повідомив сьогодні нардеп Олександр Бригинець, фракція "Батьківщина" вирішила підтримати проект фракції "Удар" про саморозпуск Верховної Ради.

"Ми критично ставимося до проекту постанови "Удару" про саморозпуск парламенту, тому що в ньому не враховані речі, про які я писав тільки що, але вирішили його підтримати, бо це позиція президента, і позиція колег по коаліції", - зазначив Бригинець.

Раніше Петро Порошенко заявив, що в суспільстві зберігається запит на повне перезавантаження влади, яке неможливе при нинішньому складі парламенту.

На підтвердження його слів 17 червня з самого ранку на вулиці Грушевського зібрався півторатисячний пікет активістів, які вимагали негайного розпуску Ради.

На думку пікетувальників, парламент, в якому до цих пір працюють депутати, які голосували за сумнозвісні "закони 16 січня", не має права на існування. А таких у нинішній Раді - більше половини, і хоч вони давно розбіглися з Партії регіонів по нашвидкуруч створеним депутатським групам, але їх "подвиги" народ навряд чи забуде.

Згідно з Конституцією, є кілька причин, за якими президент України може розпустити Верховну Раду. Це відсутність роботи парламенту протягом 30 днів, нездатність сформувати уряд протягом 60 днів, а також відсутність коаліційної більшості. Перші два варіанти вимагають часу, а вихід якоїсь з фракцій із нинішньої коаліції може стати причиною утворення нової - з колишніх і нинішніх регіоналів і комуністів, чисельність яких дозволяє це зробити. Про те, що такий варіант опрацьовується, попереджав минулого тижня нардеп від "Батьківщини" Леонід Ємець.

Більш простий і швидкий спосіб "ліквідувати" нинішній склад парламенту запропонували в "Ударі". "Ми пропонуємо прийняти постанову, в якій оголосити про саморозпуск Верховної Ради України і звернутися до президента України з пропозицією призначити дострокові парламентські вибори у встановлені Конституцією терміни. А тим часом напрацьовувати виборче законодавство, перейти до пропорційної системи, щоб обрати склад парламенту, який відповідає позиціям суспільства", - заявив голова фракції Віталій Ковальчук.

Очевидно, що рішення про позачергові парламентські вибори стане результатом великого політичного компромісу, який ще повинен бути досягнутий.

При цьому соціологи вже пробують прогнозувати майбутній склад нового парламенту. Для цього вони рекомендують поглянути на Європу, де нещодавно пройшли вибори в Європарламент. За словами генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто, результати голосування показали, що населення ЄС хоче бачити в Європарламенті консервативні політичні сили правого спрямування, і така ж тенденція є і в Україні.

"В якійсь мірі консервативна і націоналістична ідеології затребувані і в Україні, саме тому так виросла "Свобода". Але природа цього явища у нас інша, ніж у Західній Європі. Там це пов'язано, в першу чергу, з великим напливом емігрантів, який просто непорівнянний з українськими масштабами. Але якщо в майбутньому у нас ситуація з еміграцією зміниться, то українці змінять свій погляд на це питання", - зазначив Паніотто.

Політичний експерт, глава Bohush Communications Денис Богуш зазначає, що на минулих парламентських виборах половину голосів націоналісти отримали від російськомовних українців.

"Зараз в Україні національний підйом, але політиків після Майдану люди будуть вибирати по-новому. Головне, щоб політик захищав країну, її територіальну цілісність, а далі вже - розвивав економіку", - додав Богуш.

Зате нинішні тези "Свободи" про необхідність децентралізації влади, проведення масштабної люстрації та надання народові можливості не тільки обирати органи влади, але й відкликати їх підтримують і інші політичні гравці. Так, перспективи децентралізації вже озвучив президент Порошенко. За його словами, це є ключовим елементом мирного плану врегулювання конфлікту на сході країни.