ua en ru

Фондові торги в Європі сьогодні відкрилися невеликим зниженням основних індексів

Фондові торги в Європі 17 вересня відкрилися невеликим зниженням основних індексів після впевненого зростання в попередню торговельну сесію. Серед причин цього, як макроекономічна, так і зовнішньополітична інформація.

Затишшя навколо сирійського конфлікту дозволяє трейдерам зосередитися на інших новинах. Інвестори завмерли в очікуванні дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи (ФРС) США, яке мало розпочатися сьогодні, коли торги в Європі вже закриються. На цьому засіданні може бути прийнято рішення про поетапне згортання програми "кількісного пом'якшення". Оскільки такий крок означає скорочення стимулюючих першу економіку світу фінансових вливань, то він неминуче призведе до деякого просіданню бірж. Відходить на другий план позитивна новина про відмову Лоуренса Саммерса претендувати на пост глави ФРС США, що зробило позитивний вплив на настрій інвесторів днем раніше. Саммерс, прихильник жорсткого монетарного курсу, відомий своєю активною підтримкою якраз скорочення стимулюючих програм.

Акції автовиробників втрачають у ціні в середньому близько 2% на тлі макроекономічної статистики. У серпні 2013 р. обсяг продажів автомобілів в Євросоюзі скоротився на 5% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року і становив 654 тис. штук. За словами експертів, це найнижчий показник з початку ведення статистики у 1990 р. За січень-серпень 2013 р. падіння продажів склало 5,4% по відношенню до січня-серпня 2012 р. За першу годину торгів акції Volkswagen впали на 2%, Renault - також на 2%. Peugeot SA зменшила свою ринкову капіталізацію на 3,8%, а FIAT - на 1%. Серйозне падіння показали котирування великого виробника шин Continental AG - ціна паперів компанії знизилася на 4%.

Серед корпоративних новин виділяється повідомлення про продаж британським урядом 6% акцій банку Lloyds Banking. У 2009 р. держава купила пакет розміром в 39% акцій, оскільки банк тоді перебував у важкому становищі з-за світової кризи. Після чотирьох років Lloyds Banking успішно впорався з кризою і став одним з найбільших банків Європи за ринковою капіталізацією. Продаючи 6% акцій банку, уряд Британії також повідомила, що не планує розміщувати на ринку залишився в його руках пакет мінімум протягом 90 днів. Зараз папери Lloyds Banking знижуються в ціні на 2,2%.
Цінні папери інших європейських банків також знаходяться переважно в "червоній" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland знизилися на 1,9%, ринкова капіталізація Barclays зменшилася на 2,2%. Акції французького Societe Generale знижуються в ціні на 0,9%, по 1% втратили котирування паперів BNP Paribas і Credit Agricole. Цінні папери німецького Commerzbank подешевшали на 1,5%.

Котирування телекомунікаційних компаній Європи на відкритті торгів показали помірне падіння. Ринкова капіталізація британської Vodafone знизилася на 1%, акції Orange подешевшали на 0,5%, а цінні папери Deutsche Telekom збавили в ціні 0,4%.

Станом на 11:30 за Києвом британський індекс FTSE 100 знизився на 26,40 пункту (-0,40%) і становить 6596,56 пункту, німецький DAX знижується на 23,71 пункту (-0,27%) - до 8589,59 пункту, французький CAC 40 знизився на 19,72 пункту (-0,47%) - до 4132,54 пункту, а швейцарський SMI знизився на 32,16 пункту (-0,41%) - до 7997,228 пункту.