ua en ru

Фондові торги в Європі 25 листопада відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 25 листопада 2013 р. відкрилися упевненим зростанням основних індексів регіону в середньому на 0,5%. Приводом до такого оптимізму трейдерів стало успішне досягнення попередньої угоди щодо іранської ядерної програми.

У ніч на неділю 24 листопада 2013 р. стало відомо про те, що Іран і міжнародна "шістка" переговорників досягли компромісу щодо ядерної програми Ісламської Республіки. Протягом півроку Іран повинен буде знищити наявні запаси високозбагаченого (до 20%) урану, не виробляючи за цей період збагачення взагалі. Після закінчення терміну в кінці травня 2014 р. Тегеран зможе збагачувати уран для вироблення атомної енергії, але не більше ніж на 5%. У відповідь західні держави почали поетапний процес зняття санкцій з Ірану: на даний момент США вже розморозили близько 8 млрд дол. іранських грошей на рахунках в американських банках.

Компроміс влаштував всі сторони. Іран вважав угоду легалізацією свого права на атомну енергетику в очах світової спільноти, Захід реанімував потенційно важливі відносини з Тегераном і виступив у ролі миротворця, залишивши для себе місце для відступу: якщо Іран не виконає зобов'язання, які диктуються угодою". На цьому тлі не дивно, що провідні європейські індекси показують впевнене підвищення. "Це стало свого роду позитивним поштовхом, який дозволить європейським фондовим майданчикам вирватися за поточні межі значень індексів і почати різдвяне ралі", - наводить Reuters слова трейдера Паризької біржі.

Крім того, звістка про домовленості з Іраном "підкинула" вгору котирування французьких автовиробників, які традиційно мають свої інтереси на іранському ринку. Так, ринкова капіталізація PSA Peugeot Citroen зросла на 4,2%, а Renault - на 2,0% до 12:50 мск.

Мабуть, єдиними, хто програв від успішної угоди між Заходом і Тегераном, стали компанії нефтесырьевого сектора: зняття санкцій означає вихід іранської нафти на більш широкий ринок, а отже, зниження ціни на енергоносії. На 12:50 мск порівняно невелике зниження котирувань на тлі загального зростання показують BP (-0,5%), Total (-0,2%) і Royal Dutch/Shell (-0,1%).

Цінні папери європейських банків торгуються в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland зростають на 0,5%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,7%, а ринкова капіталізація Barclays збільшується на 0,5%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 1,1%, котирування BNP Paribas підвищилися на 0,3%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 1,3%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 0,9%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank підвищуються в ціні на 0,3%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять з тенденцією швидше до підвищення. Котирування Vodafone підвищуються на 0,9%, акції Telecom Italia зменшують в ціні 0,1%, котирування Orange ростуть на 0,7%, а акції Deutsche Telekom дорожчають на 0,3%.

Станом на 10:50 за київським часом 25 листопада британський індекс FTSE 100 зростає на 33,12 пункту (+0,50%) - до 6707,42 пункту, німецький DAX підвищується на 54,58 пункту (+0,59%) - до 9273,62 пункту, французький CAC 40 виріс на 14,50 пункту (+0,34%) - до 4293,03 пункту, а швейцарський SMI - на 44,69 пункту (+0,54%) - до 8295,12 пункту.