ua en ru

Фондові торги в Європі 17 жовтня відкрилися зниженням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 17 жовтня 2013 р. відкрилися різноспрямовано, переважно - зниженням. У ніч на 17 жовтня прийшла звістка про те, що у США палата представників, сенат і адміністрація президента нарешті домовилися з розв'язання бюджетної і боргової кризи. Проте на ринках зараз мало оптимізму з двох причин. По-перше, угода американських політиків - це лише відстрочка можливого дефолту. По-друге, оскільки проблема "шатдауна" і порогу держборгу пішла з порядку денного, оголилися інші проблеми американської та світової економіки.

Поточний компроміс з "стелі" держборгу полягає в наступному: цей поріг скасовується до початку лютого 2014 р., держава знову отримує можливість брати кредити. Яким буде рівень держборгу на 7 лютого 2014 р., такий і буде встановлений новий "стеля". Після цього Мінфін США зможе на термін до кількох місяців відновити "екстрені заходи" щодо залучення кредитів - це і буде той період, виграний час, за який політикам доведеться заново домовитися по питанню бюджетних витрат та підняття "стелі" держборгу. Також зазначимо, що поточний угода передбачає припинення "шатдауна" держапарату США - понад 800 тис. працівників можуть приступити до роботи вже сьогодні.

Той факт, що цей компроміс не став корінним рішенням проблеми, а її відстроченням, як і раніше змушує інвесторів побоюватися за середньо - та довгострокову перспективу. На думку експертів, опитаних агентством Reuters, ринки будуть неодмінно зростати, однак "трейдери будуть тримати в розумі вкрай ймовірне повторення такої кризи через кілька місяців". Також експерти вважають, що зараз на ринках може негативно позначитися як аналіз наслідків "шатдауна" в США, так і перенесене через нього оприлюднення макроекономічних звітів.

Зараз фондові біржі вступають у смугу фінансової звітності за III квартал 2013 р. В США квартальні результати вже опублікували 8% компаній, у країнах Європи - всього близько 4%.

Акції фінської телекомунікаційної компанії TeliaSonera на 11:50 за київським часом зростають в ціні на 3,0% після квартального звіту фірми, дані якого перевершили очікування експертів. Аналогічно ведуть себе котирування німецького рітейлера Metro (+0,2%) і швейцарського концерну Nestle (+2,1%).

Цінні папери європейських банків знаходяться в "червоній" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland знижуються на 0,6%, акції Lloyds Banking дешевшають на 0,5%, а ринкова капіталізація Barclays зменшується на 1,6%. Акції французького Societe Generale знижуються в ціні на 0,9%, котирування BNP Paribas знижуються на 0,8%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зменшується на 0,3%. Цінні папери німецького Commerzbank подешевшали на 1,3%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank зменшують в ціні 0,9%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять трохи більш позитивно - тут котирування ведуть себе різноспрямовано. Ринкова капіталізація британської Vodafone зросла на 0,6%, акції Telecom Italia торгуються на рівні закриття попередньої сесії, котирування Orange знизилися на 1,4%, а акції Deutsche Telekom, знижуються в ціні на 2,2%.

Станом на 11:50 мск 17 жовтня британський індекс FTSE 100 знизився на 18,49 пункту (-0,28%) - до 6553,10 пункту, німецький DAX - на 35,36 пункту (-0,40%) - до 8810,64 пункту, французький CAC 40 знижується на 25,39 пункту (-0,60%) - до 4218,33 пункту, зате швейцарський SMI підвищується на 42,75 пункту (+0,54%) - до 8024,62 пункту.