ua en ru

Філарет відкинув томос і оголосив про відновлення Київського патріархату

Філарет відкинув томос і оголосив про відновлення Київського патріархату Фото: патріарх Філарет (РБК-Україна)

Рішення прийнято у Володимирському соборі в Києві

Так званий "помісний собор" УПЦ Київського патріархату скасував рішення архієрейського собору від 15 грудня 2018 року про саморозпуск і не прийняв томос про автокефалію, виданий Константинополем. Відповідні документи є у розпорядженні РБК-Україна.

Один з учасників "собору" розповів РБК-Україна, що всі рішення були прийняті без дискусій одноголосно.

У рішенні йдеться, що собор 15 грудня 2018 року нібито не був Помісним собором, а був "зборами підписів архієреїв", тому його рішення скасовується, а Київський патріархат відновлюється.

В ухваленому документі також зазначається, що томос про автокефалію, наданий Українській православній церкві в Константинополі 6 січня 2019 року, не відповідає статутам інших автокефальних церков і ставить в залежність від Константинопольского патріархату.

"Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви", - йдеться в документі.

Філарет відкинув томос і оголосив про відновлення Київського патріархату

Філарет відкинув томос і оголосив про відновлення Київського патріархату

Зазначимо, керівництво Православної церкви України не визнає нинішній захід під керівництвом Філарета і закликало всіх єпископів, священиків і віруючих не брати в ньому участі.

Як повідомляло РБК-Україна, почесний патріарх Православної церкви України Філарет вирішив скликати "помісний собор" Київського патріархату на 20 червня для відновлення Київського патріархату. Він також зазначив, що Київський патріархат не приймає томос про автокефалію.