ua en ru

Євросоюз може виділити Україні понад 1 млрд євро фіндопомоги вже в 2014 р

Євросоюз може виділити Україні понад 1 млрд євро фіндопомоги вже в 2014 р. Про це йдеться в схваленій Європарламентом резолюції, пише Polska the Times.

Євросоюз може виділити Україні понад 1 млрд євро фіндопомоги вже в 2014 р. Про це йдеться в схваленій Європарламентом резолюції, пише Polska the Times.

"Швидше впровадження в життя договору про асоціацію може принести ще один позитивний наслідок для України - передає "Польське радіо". - У схваленій Європарламентом резолюції є запис про запуск фінансової допомоги для України. Йдеться про заморожені позики чи субвенції з Брюсселя та Європейського інвестиційного банку. З різних джерел Київ може отримати загалом понад 1 млрд євро уже наступного року".

Крім того, в резолюції міститься пропозиція, щоб договір про асоціацію став чинним зразу після його підписання.
Видання зазначає, що у нормальному порядку країни-члени ЄС мають угоду ратифікувати, що може тривати 2-3 роки. Тому Європарламент запропонував, щоб договір впровадити у життя негайно, у тимчасовій формі. На думку експертів, не відомо як на підписання угоди між ЄС та України прореагує Росія. За різними сценаріями, Москва може під час президентських виборів в Україні 2015 року, поставити на чолі держави свого кандидата, який в майбутньому може відмовитися від угоди з ЄС.

Резолюція Європарламенту у справі тиску на країни Східного Партнерства з боку Росії містить гостру критику дій Москви і закликає Європейську Комісію захистити Україну та інші держави цієї програми від російського тиску, надавши "конкретні та дієві заходи на підтримку партнерів".

У преамбулі до резолюції згадано надані Україні гарантії безпеки в обмін на ядерне роззброєння, відповідно до Будапештського меморандуму 1994 р., одна з яких передбачає підтримку в разі тиску економічними методами.

Під час дебатів голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу побічно розкритикував Росію за тиск на Україну.

В Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торговельні спори можуть бути оскаржені в СОТ. Про такі наміри заявляв зокрема, прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Зазначимо, що підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС заплановано на листопад цього року.