ua en ru

Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС обмежити права Польщі

Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС обмежити права Польщі Фото: Єврокомісія (flickr.com/photosmartinschulz)

За 2 роки Польща прийняла 13 законів, що змінили судову систему

Європейська комісія рекомендувала Раді Європейського союзу (ЄС) обмежити права Республіки Польщі як члена ЄС. Про це зазначається в повідомленні прес-служби Єврокомісії.

Так, Єврокомісія вважає, що існує ризик серйозного порушення принципу верховенства права в Польщі. У зв'язку з цим у відомстві вважають необхідним "вступити в нову фазу діалогу із залученням Європейського парламенту та Ради".

Згідно з інформацією прес-служби, Єврокомісія рекомендує Раді прийняти рішення, керуючись ст. 7.1 Договору про ЄС: в якій говориться, що Єврорада у тому числі може обмежити права члена ЄС у разі, якщо існує "серйозне порушення державою-членом цінностей" об'єднання.

Наголошується, що за 2 роки Польща прийняла 13 законів, що змінили судову систему країни таким чином, що вона тепер перебуває під політичним контролем правлячої більшості.

Крім того, колегія уповноважених також вирішила подати на польський уряд до Європейського суду за порушення законодавства ЄС, що стосується Закону про звичайних судах і, зокрема, введеного ним режиму виходу на пенсію.

Основна юридична заклопотаність Комісії, зазначена у цьому законі, пов'язана з дискримінацією за ознакою статі через запровадження різного пенсійного віку для жінок-суддів (60 років) і чоловіків-суддів (65 років). Це суперечить статті 157 Договору про функціонування Європейського союзу та Директиві 2006/54 про гендерну рівність у сфері зайнятості.

Єврокомісія рекомендувала польській владі розглянути згадані проблеми протягом 3 місяців і проінформувати Комісію про заходи, вжиті в цьому напрямку.

"Комісія готова до конструктивного діалогу з польським урядом", - резюмували у відомстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, що країні не потрібна згода Європейського союзу для реформування власного законодавства.