ua en ru

Єврокомісія проведе інспекцію найбільших банків Європи на зловживання в системі електронних платежів

Єврокомісія перевірить найбільші банки Європи щодо зловживань в системі електронних платежів. Про початок відповідного розслідування повідомляється в прес-релізі вищого виконавчого органу Євросоюзу (ЄС).
Раніше в наглядовий орган надійшла скарга, в якій провідні фінансові інститути Старого Світу, зокрема британський HSBC Holdings plc., Іспанська Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) і німецький Deutsche Bank AG, звинувачуються в обмеженні доступу до системи інтернет-платежів нових провайдерів фінансових послуг.
Зокрема, інспектори мають намір перевірити процес стандартизації електронних платежів. Єврокомісар з питань конкуренції Хоакін Альмунія заявив: "Стандарти є запорукою операційної сумісності і конкуренції, але нам необхідно забезпечити повний доступ до системи тих, хто поки не є її частиною". В іншому випадку, клієнти зіткнуться з підвищенням цін на послуги інтернет-розрахунків, відзначається в прес-релізі.
За процес стандартизації інтернет-плетежей відповідає директивний орган - Європейський платіжний рада, яка їх координує. Серед іншого, він підтримує створення інтегрованого платіжного ринку за допомогою єдиної зони платежів в євро (Single Euro Payments Area, SEPA). Остання являє собою зону без відмінностей між внутрішніми та міжнародними платежами в єдиній європейській валюті.
Крім HSBC Holdings plc., Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) і Deutsche Bank AG в Європейський платіжний ради входять іспанський Banco Santander, британський підрозділ американського Citigroup, британський Barclays Bank, французькі BNP Paribas, Credit Agricole і італійський Intesa Sanpaolo.