ua en ru

"Роснефть" готова розглянути нові формати співпраці з ВР у разі рішення компанією проблем з акціонерами ТНК-ВР, - А.Некипелов

Якщо нафтова компанія ВР вирішить свої проблеми з акціонерами ТНК-ВР, то "Роснефть" готова розглянути нові формати співпраці з нею в Арктиці, повідомив журналістам тимчасово виконуючий обов'язки голови ради директорів "Роснафти" віце-президент РАН Олександр Некипелов, повідомляє РБК.
"Якщо ВР вирішить свої питання і буде знайдена інша форма по Арктиці, то "Роснефть" нічого не відкидає", - підкреслив А.Некипелов.
При цьому А.Некипелов підкреслив, що "Роснефть" "вдруге на граблі наступати не буде" і не буде чекати. Арктичний проект для компанії залишається одним із пріоритетних, компанія буде продовжувати роботу по Арктиці. У неї є інші пропозиції щодо співпраці, щодо спільного освоєння арктичного шельфу - від Chevron, CNPC, ExxonMobil і Shell, зазначив А.Некипелов.
Раніше "Роснефть" повідомляла про те, що в результаті переговорного процесу між консорціумом Alfa Access Renova (AAR, паритетний партнер британської ВР по спільному підприємству в Росії ТНК-ВР) і ВР отримала пропозиції, що виходять за рамки раніше укладених з ВР домовленостей, опрацювання яких не вимагає продовження термінів дії угоди, закінчення 16 травня 2011 р. Як зазначалося у повідомленні "Роснефти", ці пропозиції роблять можливим обговорення подальшого співробітництва за рамками вже припинили дію угод.
Віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін, кажучи про можливих партнерів "Роснефти" замість ВР, називав широке коло компаній, включаючи в нього англо-голландську Shell, американські Exxon і Chevron, китайську CNPC, малайзійську Petronas і бразильську Petrobras. Про можливі терміни вибору нового партнера він говорити не став.
Нагадуємо, що BP і ВАТ "НК "Роснефть" 14 січня 2011 р. уклали угоду про стратегічну співпрацю на шельфі Арктики. Транзакція складалася з трьох пунктів: спільної роботи на трьох ділянках у Карському морі, створення спільного підприємства (СП) для роботи на цих ділянках (частка "Роснефти" в СП - 67%, ВР - 33 і угоди про обмін акціями, в результаті якого "Роснефть" повинна була отримати 5% акцій BP, а британська компанія - 9,5% акцій "Роснефти", що в сукупності з уже наявними у неї акціями "Роснефти" склало б 10,8%. Однак консорціум Alfa Access Renova порахував, що BP порушує їх акціонерну угоду, і ініціював судовий розгляд, що продовжувалося протягом всіх останніх місяців, в ході якого було накладено арешт на завершення "арктичної угоди".