ua en ru

ЄС може запровадити нові санкції, якщо Іран не піде на конструктивні переговори щодо ядерної програми

Євросоюз (ЄС) закликав Тегеран почати "конструктивні переговори", спрямовані на згортання іранської ядерної програми. В іншому випадку ЄС буде змушений піти на посилення санкцій проти Ірану, йдеться в комюніке дводенного засідання Європейської ради.

Глави держав - членів ЄС підкреслили, що Іран не припиняє здійснювати "кричущі порушення" Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Однак за умови, що Тегеран піде на поступки, санкції можуть бути зняті. "Іран може надійти розумно і таким чином покласти край діям санкцій. В іншому випадку ЄС при тісній співпраці з міжнародними партнерами має намір і далі збільшувати тиск на державу", - йдеться в комюніке.

Західні дипломати планують відновити дипломатичні переговори з Іраном, що стосуються припинення його ядерної програми, після президентських виборів в США 9 листопада 2012 р. За поточний рік було проведено вже три раунди переговорів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з Іраном, і всі вони закінчилися безрезультатно. МАГАТЕ намагається отримати доступ на атомний об'єкт в іранському м. Парчіне, де, як вважають, можуть проводитися ядерні дослідження. Західні експерти звинувачували Тегеран у тому, що той приховав докази військових досліджень в Парчіне. В Ірані відкидають звинувачення, посилаючись на право вести розробки мирного атома, проте відмовляються допустити міжнародних експертів на об'єкт.

Сприятливе вирішення переговорів з Іраном стає все більш актуальним, оскільки Ізраїль, будучи єдиною країною на Близькому Сході, на даний момент володіє ядерною зброєю, загрожує завдати авіаудари по іранських ядерних установок, що може покласти початок нової війни в регіоні.

Нагадаємо, 16 жовтня 2012 р. ЄС ввів додаткові санкції проти Ірану у фінансовому, торговельному, енергетичному і транспортному секторах за незгоду припинити програму збагачення урану. Так, було накладено заборону на продаж і постачання до Ірану продукції, яка може бути використана в ракетно-ядерній програмі або в галузях, підконтрольних іранському Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Заборонено імпорт іранського природного газу в країни Євросоюзу, розширено список обладнання та компонентів для нафтогазової та нафтохімічної промисловості, заборонених до експорту до Ірану. Крім того, було ухвалено, що заморожуванню підлягають активи більш ніж 30 іранських компаній, організацій та установ, що надають фінансову підтримку іранському уряду.

Читайте також: ЄС вводить додаткові санкції проти Ірану у фінансовому, торговельному, енергетичному і транспортному секторах

Через свою ядерну програму Ісламська Республіка і до цього випробовувала серйозний міжнародний тиск. Так, з боку Євросоюзу з 1 липня 2012 р. діє нафтове ембарго проти Ірану, у відповідності з яким імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів на територію країн - учасниць ЄС, а також пов'язані з цим фінансові та страхові операції повністю заборонені. З боку США, Великобританії і Канади діють односторонні санкції проти Центрального банку та фінансового сектора Ірану, а також енергетичного сектора країни.

Крім того, в даний час відносно Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки ООН, які забороняють, зокрема, експорт до Ірану атомної, ракетної і значної частини військової продукції, іноземні інвестиції в нафтогазову промисловість Ірану і т.п.