ua en ru

ЄС вводить додаткові санкції проти Ірану у фінансовому, торговому, енергетичному і транспортному секторах

Євросоюз (ЄС) вводить додаткові санкції відносно Ірану за відмову припинити програму збагачення урану. Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ на сьогоднішньому засіданні в Люксембурзі прийняла рішення ввести додаткові обмежувальні заходи відносно Тегерана у фінансовому, торговому, енергетичному і транспортному секторах, говориться в офіційному повідомленні Ради ЄС.

Зокрема, міністри закордонних справ ЄС прийняли рішення заборонити будь-які операції між європейськими і іранськими банками за винятком операцій, пов'язаних з постачаннями медикаментів, продовольства і гуманітарної допомоги. Крім того, Рада ЄС наклала заборону на експорт до Ірану продукції, яка може бути використана в ракетно-ядерній програмі або в галузях, підконтрольних іранському Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Йдеться, зокрема, про графіт, ряд металів і сплавів, а також програмне забезпечення з інтеграції виробничих процесів.

Також заборонено імпорт природного газу з Ірану в країни Євросоюзу і розширений список устаткування і компонентів для нафтогазової і нафтохімічної промисловості, заборонених до експорту до Ірану. У "чорний список" додані 34 іранських організації, що надають фінансову підтримку іранському уряду.

Читайте також: Рада ЄС вводить більш жорсткі санкції на транспортування зброї з Сирії

Нові санкції будуть повністю опубліковані в офіційному бюлетені Євросоюзу 16 жовтня ц.р.

Обмежувальні заходи, узгоджені сьогодні, спрямовані проти ядерної програми Ірану і доходів іранського режиму, які використовуються для фінансування цієї програми. Як вже встигли помітити оглядачі, сьогоднішні рішення ЄС знаменує серйозне посилення режиму санкції ЄС відносно цієї країни, оскільки до цього санкції були зосереджені на окремих людях і компаніях, тепер же їх мішенню стають цілі сектори.