ua en ru

Експертне управління ВР рекомендує прийняти законопроект про вибори за основу,але залишити 3% прохідний бар'єр

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України (ВР) рекомендує прийняти законопроект № 9265-1 від 10 жовтня 2011 р., внесений головою фракції Партії регіонів у ВР Олександром Єфремовим, головою фракції Народної партії у ВР Ігорем Шаровим, головою депутатської групи "Реформи заради майбутнього " Ігорем Рибаковим, народними депутатами від ПР Володимиром Олійником і Олександром Козубом, віце-спікером ВР, нардепом від КПУ Адамом Мартинюком, за основу, але з урахуванням зауважень. Текст експертного висновку опублікований на сайті ВР.
Так, згідно з висновками головного науково-експертного управління ВР, автором законопроекту пропонується залишити 3% виборчий бар'єр і, не дивлячись на європейський досвід, залишити у виборчому бюлетені графу "Не підтримую жодного кандидата", оскільки частина протестного електорату в Україну досить велика.
Крім того, згідно експертного висновку, необхідно врегулювати і питання фінансування виборчих компаній. Розміри добровільних внесків до виборчого фонду, які визначені в проекті, потребують коригування в сторону зменшення. Згідно з проектом закону, добровільний внесок до виборчого фонду однієї партії не може перевищувати чотирьохсот розмірів мінімальних заробітних плат (401, 6 грн. тис), кандидата у депутати в одномандатному окрузі - двадцяти розмірів мінімальних заробітних плат (20,08 тис. грн)
Крім того, в проекті закону передбачено, що у разі скасування рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному окрузі залишки коштів його виборчого фонду перераховуються до Державного бюджету. Так само до Державного бюджету перераховуються і невикористані в день голосування кошти виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі. У той же час невикористані кошти виборчого фонду політичної партії перераховуються на його поточний рахунок.Запропонований підхід не є справедливим і очевидно не відповідає принципу рівності суб'єктів виборчого процесу, їх права та обов'язки.
Також науково-експертне управління рекомендує авторам законопроекту вилучити з нього норму, згідно якої виїзд особи, висунутої кандидатом у депутати, за межі України для проживання чи з метою отримання політичного притулку є підстава для виключення вже зареєстрованих кандидатів.
Також управління рекомендує автором переглянути та удосконалити пункти законопроекту, які стосуються голосування за межами приміщення для голосування та територіальної організації виборів.
Нагадаємо, відповідний законопроект про вибори був зареєстрований у ВР 10 жовтня 2011 р.