ua en ru

Експерт розповів про користь впровадження системи емфітевзису у систему обороту землі

Експерт розповів про користь впровадження системи емфітевзису у систему обороту землі Фото: Сергій Біленко (джерело фото - latifundist.com)

Оперативне ухвалення законопроекту №4010а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання використання земельної ділянки для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)", зареєстрованого у Верховній Раді, посприяє вирішенню цілого ряду проблем, існуючих в українському сільському господарстві через відсутність цивілізованого і розвиненого ринку обігу землі. Таку думку в рамках профільної прес-конференції висловив член ради асоціації "Земельна спілка України" Сергій Біленко.

"Емфітевзис - це аналог оренди землі, тільки більш цивілізований і вигідний для власників землі і підприємців-фермерів. Проте затяті противники новацій на ринку землеобороту запевняють, що українці - земельних наділів - від запуску цього процесу серйозно постраждають. При цьому ігнорується те, що де-факто емфітевзис діє в Україні з 2004 року - дати вступу в дію Цивільного кодексу", - констатує Біленко.

Експерт уточнює, що такі довгострокові договори не тільки не знижують, а підвищують ціну землі, покращують її властивості. За його даними, на сьогодні в Україні вже діють понад 20 тис. подібних договорів, коли власники наділів при передачі землі у довгострокове користування не тільки відразу отримують всю значну суму, про яку домовилися із землекористувачем, але і гарантовано мають можливість повернути свої наділи після закінчення терміну емфітевзису.

Біленко також підкреслив, що довгострокові терміни оренди земельних ділянок в межах емфітевзису дозволить фермерам, використовуючи землю як надійну заставу, отримувати кредити для свого бізнесу за адекватними відсотковими ставками.

"Це не якісь дозвільні розрахунки. Під час роботи над профільним законопроектом ми залучали до експертного висновку банківські асоціації. І, в цілому, отримали від них позитивні відгуки", - зазначив член ради асоціації "Земельна спілка України" Сергій Біленко.

Експерт вказав і на той факт, що на селі живе чимало самотніх пенсіонерів, у яких немає спадкоємців. Єдина стаття доходів цих людей – "мізерна" пенсія. А емфітевзис, як запевняє Біленко, дасть можливість сільським пенсіонерам істотно доповнити свій бюджет. При цьому суттєвим є те, що вони не продадуть свою землю, і вона повернеться до них або їх спадкоємцям після закінчення строку емфітевзису.

Нагадаємо, на засіданні 6 жовтня 2016 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2018 року.