ua en ru

Екс-заступник голови МАГАТЕ: Іран не зможе створити ядерну бомбу раніше 2013 р

Іран не зможе створити ядерну бомбу раніше 2013 р. Відповідну позицію висловив сьогодні один з високопоставлених у минулому співробітників МАГАТЕ Оллі Хейнонен, який до липня 2010 р. виконував обов'язки заступника голови організації. Фінський радіохімік Хейнонен, що займався в МАГАТЕ питаннями, пов'язаними з інспекціями ядерних об'єктів, повідомив, що Ірану раніше необхідно створити відповідні потужності, щоб мати можливість виробляти ядерну зброю. "Виходячи з того, що ми знаємо зараз про ядерну програму Ірану, йому на це буде потрібно близько двох років", - цитує Reuters слова Хейнонена.
Позиція Хейнонена не підтверджує припущення окремих експертів, що з'явилися раніше, про те, що Іран може створити ядерну зброю протягом декількох місяців. "На створення потужностей буде потрібно час, так що я не думаю, що ядерна зброя з'явиться у ІРІ в найближчому майбутньому, хоча Тегеран, поза сумнівом, має всі необхідні складові елементи ядерної програми і нарощує потужності", - сказав колишній інспектор МАГАТЕ.
В кінці серпня повідомлялося, що Іран почав виробництво свого вуглецевого волокна в обхід санкцій ООН. Вуглецеве волокно - міцний, легкий матеріал, стійкий до високих температур, який широко використовується в авіаційній промисловості і для військових цілей. Вуглецеве волокно необхідне Ірану для реалізації ядерної програми.
США, Ізраїль і низка інших країн підозрюють Іран в планах зі створення ядерної зброї. Тегеран заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер. ООН неодноразово накладала санкції на Іран через його дослідження в ядерній області.
За словами Хейнонена, в Ірані, схоже, поки не було прийнято рішення про створення ядерної зброї на політичному рівні. Незважаючи на це, окремі експерти запевняють, що Іран необхідно фактично вважати ядерною державою, оскільки держава володіє всім необхідним для створення ядерної зброї. У цієї думки є ряд опонентів, які говорять про те, що подібні оцінки далекі від реалій, враховуючи технічні складнощі, з якими доведеться зіткнутися країні при створенні боєголівок.