ua en ru

Бунт у СІЗО: екс-командиру "Торнадо" та трьом бійцям роти повідомлено нові підозри

Бунт у СІЗО: екс-командиру "Торнадо" та трьом бійцям роти повідомлено нові підозри Фото: правоохоронці біля Лук'янівського СІЗО під час бунту "торнадівців" (РБК-Україна)

Екс-бійці роти "Торнадо" готували втечу із СІЗО, змовившись із працівниками ізолятора

Екс-командиру роти "Торнадо" та ще трьом колишнім бійцям повідомлено про нову підозру у готуванні до втечі з-під варти у Лук'янівському слідчому ізоляторі (СІЗО). Про це повдіомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Прокуратурою встановлено, що організована група з числа ув’язнених колишніх співробітників роти "Торнадо", за пособництва працівників ДУ "Київський слідчий ізолятор", вчинила тяжкі та особливо тяжкий злочини.

"Це виразилося у масових заворушеннях, які супроводжувались підпалами, захопленням будівель, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя; у вчиненні опору працівникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків; у вчиненні погроз вбивством, насильством щодо працівників правоохоронних органів у зв’язку з виконанням цими працівниками службових обов’язків, а також у зберіганні вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу", - зазначили у прес-службі.

Відомо, що 24 вересня 2018 року підозрюваним військовою прокуратурою додатково повідомлено про нову підозру за готування до втечі з-під варти (ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 393 КК України).

"Крім того, встановлено ще чотирьох співучасників - екс-бійців вказаної роти, членів організованої групи, яким 24.09.2018 також повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 393, ч.1 ст. 294, ч 2 ст. 342 КК України", - додали в ГПУ.

Зазначається, що усі вісім підозрюваних, у тому числі колишній командир та бійці роти "Торнадо" утримуються під вартою. Підставою є на обвинувальний вирок в іншому кримінальному провадженні.

Також повідомлено про підозру трьом співробітникам ізолятора за фактами пособництва у вчиненні наступних злочинів, масові заворушення (ч. 1 ст. 294 ККУ), опір працівникові правоохоронного органу (ч. 2 ст. 342 ККУ), погроза вбивством або насильство щодо працівника правоохоронного органу, вчинені групою осіб (ч. 4 ст. 345 КК України).

Двох працівників СІЗО взято під варту, а третій підозрюваний оголошений в розшук, судом надано дозвіл на його затримання.

"Злочинні дії окремих членів організованої групи та її організатора додатково кваліфіковано як дії, спрямовані на вчинення замаху на вбивство працівників правоохоронних органів у зв’язку з виконанням цими працівниками службових обов’язків", - додали в ГПУ.

На даний час досудове розслідування триває задля встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних осіб.

Нагадаємо, у четвер, 27 вересня стало відомо, що прокуратурою міста Києва зареєстровано кримінальне провадження щодо неналежно виконання службових обов’язків посадовими особами Міністерства юстиції України, що призвело до вчинення протиправних насильницьких дій колишніми бійцями батальйону МВС "Торнадо".

Додамо, що у червні екс-бійці "Торнадо" влаштували бунт в Лук'янівському СІЗО, у зв'язку з чим був введений план "Буря". Зазначалося, що екс-комбата Руслана Онищенка та його поплічників намагалися розвести по різним закладам тимчасового утримання.

У відповідь на це ув'язнені забарикадували вихід з камери. Згодом проти двох працівників Лук'янівського СІЗО відкрили справу за допомогу колишнім бійцям спецроти "Торнадо".