ua en ru

Бунт екс-бійців "Торнадо" у СІЗО: проти посадовців Мін’юсту відкрили справу

Бунт екс-бійців "Торнадо" у СІЗО: проти посадовців Мін’юсту відкрили справу Фото: СІЗО (РБК-Україна)

Лисенко зазначив, що розслідування цього провадження взято на контроль ГПУ

Прокуратурою міста Києва зареєстровано кримінальне провадження щодо неналежно виконання службових обов’язків посадовими особами Міністерства юстиції України, що призвело до вчинення протиправних насильницьких дій колишніми бійцями батальйону МВС "Торнадо". Про це повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко у Facebook.

Лисенко зазначив, що "вбивства, калічення в’язнів, їх вільне пересування по території установи, майже безперешкодне доставляння великої кількості спиртних напоїв, речей та предметів, які пристосовані для вчинення протиправних дій (димові патрони, дерев’яні бити, ножі, заточки тощо), інші надзвичайні події, порушення умов тримання та конституційних прав в’язнів, незаконна діяльність так званих кримінальних авторитетів значною мірою впливали на оперативну обстановку в СІЗО".

"Прокуратурою міста Києва зареєстровано кримінальне провадження за ст. 367 КК України щодо неналежно виконання службових обов’язків посадовими особами Міністерства юстиції України, що призвело до вчинення протиправних насильницьких дій колишніми бійцями батальйону МВС "Торнадо", - написав речник.

Також Лисенко зазначив, що розслідування цього провадження, а також виконання заходів, визначених протоколом спільної наради, взято на контроль Генеральною прокуратурою України.

Нагадаємо, у червні екс-бійці "Торнадо" влаштували бунт в Лук'янівському СІЗО, у зв'язку з чим був введений план "Буря". Зазначалося, що екс-комбата Руслана Онищенка та його поплічників намагалися розвести по різним закладам тимчасового утримання.

У відповідь на це ув'язнені забарикадували вихід з камери. Згодом проти двох працівників Лук'янівського СІЗО відкрили справу за допомогу колишнім бійцям спецроти "Торнадо".