ua en ru

ЄК оцінює збитки європейської економіки від контрсанкций РФ в 5-6 млрд євро, - Путін

Збиток, нанесений європейської економіці введенням контрсанкций з боку Росії оцінюється Єврокомісією в 5-6 млрд євро.

Збиток, нанесений європейської економіці введенням контрсанкций з боку Росії оцінюється Єврокомісією в 5-6 млрд євро. Такі цифри навів у інтерв'ю німецькому телеканалу ARD Президент Росії Володимир Путін.

"За даними Єврокомісії, наскільки я бачив останні дані, збиток від наших контрзаходів щодо захисту своєї економіки оцінюється у 5-6 мільярдів євро", - повідомив Путін.

Який збиток при цьому наноситься економіці Росії, Путін не уточнив.

"Це носить частково віртуальний характер, але, звичайно, шкода є. Правда, є і плюси, тому що, скажімо, ті обмеження, які вводяться для деяких російських підприємств за придбання певних товарів на Заході, в Європі, в Штатах спонукають нас до того, щоб виробляти самим цей товар", - пояснив він.

За його словами, Росія хоче нормальних відносин зі своїми партнерами в США і Європі. "Звичайно, те, що відбувається з так званими санкціями, шкідливо для світової економіки (і для нас шкідливо, і для світової економіки шкідливо), перш за все, для російсько-єесівських відносин шкідливо", - визнав Путін.

Він також зазначив, що введення санкцій суперечить принципам міжнародного права, а також принципам СОТ.

Нагадаємо, в кінці липня 2014 р. п'ять російських державних банків ("Россельхозбанк", "Газпромбанк", "Ощадбанк", ВТБ і ВЕБ) потрапили під санкції Євросоюзу, який заборонив громадянам і компаніям ЄС купувати або продавати випущені ними нові акції, облігації або "подібні фінансові інструменти з терміном обігу більше 90 днів.

7 серпня Росія опублікувала список продуктів, заборонених до ввезення на територію країни. До нього увійшли товари із США, Євросоюзу, Канади, Австралії і Норвегії. Документ підписаний прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим і передбачає заборону на імпорт строком на один рік. Забезпечити контроль за його виконанням доручено Федеральній митній службі.

12 вересня 2014 р. влада Євросоюзу оприлюднили новий пакет санкцій проти Росії. Згідно з новим документом, список обмежень був значно розширений - резидентам ЄС заборонено надавати "Ощадбанку" інвестиційні послуги, крім того, вони не можуть здійснювати операції з новими випусками облігацій та інших цінних паперів, випущених починаючи з 12 вересня 2014 р. з термінами обігу понад 30 днів.