ua en ru

ЄК почала санкційну процедуру у відношенні Польщі через судову реформу

ЄК почала санкційну процедуру у відношенні Польщі через судову реформу Фото: Європейський союз (РБК-Україна)

22 липня Сенат Польщі схвалив законопроект про судову реформу

Європейська комісія розпочала процедуру введення санкцій відносно Польщі з-за судової реформи, яка, на думку ЄК, підірве незалежність загальних судів країни. Про це зазначається в повідомленні опублікованому на сайті ЄК.

Повідомляється, що Єврокомісія запустила проти Польщі процедуру запобігання порушень, направивши їй лист з офіційним повідомленням.

Так, на засіданні на першому етапі судового процесу, комісари ЄК почали судовий процес за порушення законодавства Європейського Союзу.

Комісія стурбована повноваженнями, наданими міністру юстиції Польщі, продовжувати мандат суддів, які досягли пенсійного віку, а також звільняти та призначати голів судів.

У ЄС заявили, що основною правовою проблемою є введення вікового обмеження для виходу на пенсію для жінок-суддів (60) і суддів чоловічої статі (65).

"За оцінкою Комісії, ця реформа посилює системну загрозу верховенства права в Польщі, вже була визначена в рамках процедури верховенства права, розпочатої Комісією в січні 2016 року. Комісія звернулася до польських властей з проханням вирішити ці проблеми протягом одного місяця і попросити владу Польщі особливо не вживати ніяких заходів для звільнення або примусового виходу на пенсію суддів Верховного суду", - йдеться в повідомленні.

Комісія також вирішила порушити позов проти Польщі за порушення законодавства ЄС. Однак у той же час Комісія нагадала про свою пропозицію провести конструктивний діалог з польським урядом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава Міністерства закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Європейська комісія не має повноважень втручатися в реформу судочинства країни.

У середу, 26 липня, Європейська комісія попередила владу Польщі про те, що може позбавити країну права голосу в Евросовете у разі, якщо вони усунуть або відправлять у відставку суддів Верховного суду країни.

"Європейська комісія просить польська влада не вживати заходів щодо усунення або відправлення у відставку суддів Верховного суду. Якщо такі заходи будуть вжиті, комісія готова негайно розпочати процедуру в рамках параграфа 1 статті 7", - заявив віце-голова ЄК Франц Тиммерманс. Згідно з цим параграфом, європейські країни можуть констатувати, що один з членів Євросоюзу може серйозно порушити загальні принципи ЄС.

Зазначимо, що Верхня палата парламенту Польщі (Сенат) 22 липня схвалила законопроект про судову реформу, яка фактично обмежує незалежність Верховного суду.