ua en ru

Дві третини українців хочуть приймати Конституцію на референдумі, - Віктор Медведчук

Дві третини українців хочуть приймати Конституцію на референдумі. Про це, посилаючись на дослідження, проведене з 5 по 15 грудня центром «Соціальний моніторинг», написав у своєму блозі лідер громадського руху Віктор Медведчук.

«Що об'єднує багатьох наших політиків - і тих, які при владі, і тих, які в опозиції, - так це те, що вони не довіряють народу приймати стратегічні рішення на референдумі. Але як бути, якщо, наприклад, право приймати Конституцію належить парламенту, а сам парламент не користується на той момент довірою більшості громадян? Фактично влада не володіє достатньою легітимністю для серйозних рішень, значення яких виходить за рамки простого підтримання поточної життєдіяльності держави», - написав політик.

«За те, що змінювати чинну Конституцію чи приймати нову повинна Верховна Рада, висловилися 23,5% громадян України. За те, що це треба робити на всеукраїнському референдумі, - 60,1%. При цьому результат - не статистична «температура по лікарні», а одностайну думку громадян незалежно від регіону проживання. Наведу результат опитування у розрізі регіонів.
Питання: Змінювати чинну Конституцію чи приймати нову повинні
Верховна Рада України Народ на всеукраїнському референдумі
Захід 21,2% 66,1%
Центр 21,6% 66,4%
Північ 13,2% 75,9%
Схід 30,6% 46,1%
Південь 24,9% 66,8%
АР Крим 18,3% 78,8%
Київ 19,2% 47,2%
Перш ніж говорити від імені народу (а політики всіх мастей саме на народ і посилаються), треба все-таки знати його думку. У відношенні питання, як потрібно приймати Конституцію України або вносити зміни до неї, думка народу однозначно», - зазначив Медведчук.

«І ще один важливий, на мій погляд, момент. Сама по собі, без підтримки більшості громадян, влада легітимністю не володіє в силу багатьох об'єктивних і суб'єктивних причин. Тут немає предмету для суперечки. Відстоюючи право народу на всеукраїнські та місцеві референдуми, громадський рух «Український вибір» насправді хоче допомогти владі уникнути прийняття нелегітимних рішень», - резюмував лідер громадського руху.

Читайте також: Україну здатна об'єднати думка більшості, - Віктор Медведчук