ua en ru

Дуда підписав закон про конституційний суд Польщі попри вимоги ЄС

Дуда підписав закон про конституційний суд Польщі попри вимоги ЄС Фото: Анджей Дуда змінив законодавство щодо КС

Польща проігнорувала ультиматум Єврокомісії

Президент Польщі Анджей Дуда підписав новий закон щодо конституційного суду. Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави, передає DW.

Зазначено, що попри ультиматум, висунутий Європейською комісією, її вимоги, так само, як і рекомендації незалежних польських юристів і організацій, наприклад, Гельсінського фонду з прав людини, не взяли до уваги в новому законі.

Серед іншого, новий закон передбачає, що всі справи, які зараз перебувають у суді, мають бути заново розглянуті після того, як закон набере чинності. Крім того, три судді КС, обраних попереднім складом Сейму, не допускаються до роботи в ньому, замість них закон називає суддями інших трьох осіб, обраних парламентом, де домінує партія "Право і справедливість".


Як відомо, 27 липня Єврокомісія дала Варшаві три місяці на внесення змін до законодавства. В іншому разі Брюссель погрожує Варшаві застосуванням 7 статті Лісабонської угоди, яка передбачає, що у разі "серйозного та тривалого порушення" засадничих цінностей, які містяться в угоді, члена ЄС можуть позбавити права голосу.

Нагадаємо, раніше нижня палата парламенту Польщі (сейм) ухвалила постанову, що встановлює 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти поляків, який ще називають "волинською трагедією".