ua en ru

Допити керівництва країни не прискорять розслідування подій Майдану, - адвокат

Допити керівництва країни не прискорять розслідування подій Майдану, - адвокат Фото: Яценюк, Кличко і Тягнибок дадуть свідчення щодо подій на Майдані

Найбільшу цінність для слідства можуть мати свідчення Яценюка, Кличка і Тягнибока

Показання вищого керівництва держави по справі щодо подій на Майдані в січні-лютому 2014 року підуть на користь слідству, проте навряд чи стануть переломним моментом, який змінить хід розслідування. Про це в коментарі РБК-Україна заявив адвокат "Небесної сотні" Маркіян Галабала.

"Будь-які свідчення з їх сторони підуть на користь слідству однозначно. Відбудеться переломний момент після дачі показань? - навряд чи. Очевидно, що буде просто більш повна картина того, як усе відбувалося", - заявив Галабала.


Він зазначив, що слідство повинно було допитати високопоставлених осіб, які були учасниками подій на Майдані, значно раніше. За словами адвоката, такі допити потрібні, насамперед, для того, щоб процесуально закріпити факти щодо розвитку подій на Майдані взимку 2014 року.

"У цій справі складається ситуація, що суспільство і громадськість знають відсотків 60-70 всієї правди щодо подій, які відбувалися. Проблема в тому, що дуже важко її процесуально закріпити належними доказами у відповідності з законом", - сказав Галабала.

За словами адвоката, приміром, президент Петро Порошенко навряд чи зможе повідомити слідству нові факти, які б доводили вину Віктора Януковича, адже він не був безпосереднім учасником переговорів між владою і опозицією, за винятком контактів із колишнім головою СБУ Олександром Якименко після оголошення про так звану антитерористичної операції 18 лютого 2014 року

"Зате чи не найбільшу вагу для слідства могли б мати свідчення Віталія Кличка, Олега Тягнибока та Арсенія Яценюка, які були безпосередніми учасниками переговорів з екс-президентом", - підкреслив адвокат.

Нагадаємо, раніше ГПУ викликала на допити президента України Петра Порошенка, колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО Олександра Турчинова та голови ВРУ Андрія Парубія.