ua en ru

Під диктовку Китаю: експерти пояснили, чому ціни на руду і сталь не зростуть

Під диктовку Китаю: експерти пояснили, чому ціни на руду і сталь не зростуть Фото: ціни на руду і сталь залишаться на поточному рівні в 2022 році (Getty Images)

Китай продовжить бути основним суб'єктом, що диктує рівень цін на залізну руду і сталь в 2022 році. Ціни залишаться на поточному рівні або знизяться.

Глава департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко вважає, що у 2022 році ціни на руду, ймовірно, залишаться поблизу поточних рівнів через різке уповільнення зростання в секторах нерухомості та будівництва Китаю.

"Ці ж фактори будуть негативно впливати на ціни на сталь в європейському регіоні, на додаток до основних - уповільнення економічного зростання в Європі та Туреччині і зростання виробництва сталі", - зазначив він.

З ним погоджується директор аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. "Складається враження, що обсяги будівельних робіт в Китаї зменшуються через перевищення пропозиції нерухомості над попитом. Відповідно, зниження необхідності в металі для будівельного сектора може зробити негативний вплив на весь глобальний ринок сталі у 2022 році", - вважає аналітик.

Аналітик ІК Сoncorde Capital Дмитро Хорошун вважає, що ціна на ЗРС у 2022 році буде в діапазоні 90-100 доларів/тону, що трохи нижче, ніж зараз. "Ці рівні можуть встояти, я думаю, навіть якщо Китай вирішить стримувати чистий експорт сталі з країни", - вважає він.

Теоретично, на думку Хорошуна, влада Китаю може штучно знизити ціни на ЗРС, як це сталося з цінами на енергетичне вугілля. Але видобуток руди в Китаї і потенціал для нарощування цього видобутку вкрай обмежені, а тому спроби адміністративно впливати на ціни можуть не спрацювати.

Що ж стосується сталі, ціни на неї впали з недавніх максимумів, але все ще залишаються істотно вище "доковідних" рівнів. Наприклад, ціна на гарячекатаний рулон (ГКР) становить 800 доларів/тонна, а в другому кварталі цього року вона була приблизно на 40% вище, у 2018-2020 роках - на 30-40% нижче.

Ціни на сталь можуть впасти ще на 20% з нинішніх рівнів, вважає Дмитро Хорошун. "Тобто ГКР буде коштувати не 800 доларів / тонна, як зараз, а 600-650 доларів/тони. Важливі передумови для цього - уповільнення споживання сталі в Китаї і ризики, пов'язані з пандемією", - роз'яснив він.

Стимули з боку китайського уряду можуть підтримати попит на сталь. Крім того, як вважає аналітик Сoncorde Capital, можливе стримування пропозиції стали Китаєм як для внутрішнього ринку, так і для експорту.