ua en ru

Денісова розповіла про знущання над політв'язнем Якименко

Денісова розповіла про знущання над політв'язнем Якименко Фото: Людмила Денисова (yatsenyuk.org.ua)

Якименко відчуває проблеми зі здоров'ям, а також терпить знущання з боку працівників колонії

Український омбудсмен Людмила Денисова розповіла про численні порушення прав українського політв'язня Володимира Якименка, якого утримують в колонії в Саратовській області. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Денісової.

Український омбудсмен повідомила, що у Якименка суттєво погіршився стан здоров'я. Він страждає від болю в животі та ключиці, також має проблеми з зубами.

"Попри існуючі проблеми зі здоров'ям, медичні працівники пенітенціарної установи не надають необхідної допомоги нашого співгромадянина. Крім того, громадянина України під тиском змусили підписати відмову від повного медичного обстеження", - розповіла Денисова.

За її даними, працівники колонії застосовують до нього фізичне насильство, завдають удари по нирках, виводять на вулицю при мінусовій температурі та змушують роздягатися до гола, після чого починають проводити тривалий огляд особистих речей.

Також Денісова повідомила, що є факти, які свідчать про упереджене ставлення до Якименко через його громадянство.

"Крім того, наш співвітчизник не забезпечено одягом установленого зразка, який відповідає сезону і кліматичних умов. Зокрема, йому було видано взуття, не підходять за розміром, що призвело до травм ніг", - додала вона.

Також вона сказала, що співробітники колонії не приймають передач для Якименко.

"Дружині Володимира адміністрацією виправної колонії було відмовлено у прийнятті посилки з теплими речами та ліками для укладеного без пояснення причин", - повідомила український омбудсмен.

Денісова заявила, що звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москальової з проханням в найкоротший термін забезпечити медичне обстеження Якименко, а також перевірити умови утримання українця.

Володимир Якименко - таксист і активіст "Автомайдану" з села Чаплинка Херсонської області, де розташований український пункт пропуску через адміністративний кордон з Кримом. Займався тим, що перевозив кримчан, які виїжджали з території анексованого півострова на материкову територію України. У червні 2017 року його затримали російські силовики та звинуватили в перевезенні наркотиків, катували, вибиваючи визнання і вимагаючи розповісти про розташування українських військ поблизу адмінкордону з анексованим півостровом.

Його засудили до 15,5 років і етапували з Криму в колонію в Пугачов Саратовської області Росії, де він відбуває покарання сьогодні.

Нагадаємо, раніше Денисова розповіла, в якій колонії в Італії перебуває засуджений український військовий Віталій Марків.

Також повідомлялося, що український політв'язень Олександр Шумков, що міститься в колонії у Тверській області Російської Федерації, має проблеми зі здоров'ям