ua en ru

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

День Незалежності 2019: як пройшло святкування Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Україна святкує 28-ту річницю незалежності

24 серпня Україна відзначає День Незалежності. Як пройшло головне державне свято, онлайн-трансляція "Ходи гідності" і "Маршу захисників України", всі подробиці урочистостей в інших містах країни, а також фото та відео - в матеріалі РБК-Україна.

Марш защитников в Киеве.

Опубліковано РБК-Украина Субота, 24 серпня 2019 р.

14:00 Промова президента Володимира Зеленського з нагоди 28 річниці незалежності України

13:54 На цьому Марш захисників завершився. Частина його учасників попрямувала на Михайлівську площу, де проходить молебень.

Фоторепортаж РБК-Україна з Маршу захисників

13:45 Майдані Незалежності хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих захисників України і борців за незалежність, а також виконали гімн.

13:39 Фоторепортаж РБК-Україна з "Ходи гідності" - нового формату святкування Дня Незалежності, який запропонував президент Володимир Зеленський.

13:12 Михайлівській площі незабаром розпочнеться молебень за загиблими за незалежність України. Його проведе предстоятель Православної церкви України Епіфаній. Колони учасників Маршу захисників направляються туди, їх зустрічають оплесками.

13:10 А тим часом, в київському метрополітені повідомили про те, що метро працює в звичайному режимі, всі станції відкриті. Нагадаємо, що сьогодні вранці на час проведення заходів станція "Майдан незалежності" була закрита на вхід і вихід.

12:50 Учасники Маршу захисників проходять по Майдану Незалежності колонами, які сформовані по областях України. Їх вітають кияни та гості столиці, які зібралися на головній площі Києва.

12:30 За даними організаторів Маршу захисників, в ньому беруть участь близько 15 тисяч осіб. Колона вже прийшла на Майдан Незалежності.

Марш защитников в Киеве.

Опубліковано РБК-Украина Субота, 24 серпня 2019 р.

12:15 Святкування Дня незалежності в Сумах почалося з маршу ветеранів. Кілька десятків військових пройшли від Альтанки до Меморіалу Вічної Слави. Там відбулася панахида за загиблими, а на Центральному кладовищі - покладання квітів на могили загиблих захисників України.

11:59 Зі ходу руху маршу вишикувалися тисячі людей. Вони стоять на тротуарах уздовж Хрещатика. В руках вони тримають прапорці в кольорах державного прапора і скандують "Слава Україні! Героям слава!".

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

Фото РБК-Україна

11:54 У Львові святкування Дня незалежності почалося з вшанування борців за незалежність. На Личаківськом кладовищі відбувся молебень та покладання квітів на могили загиблих під час Революції гідності і на Донбасі.

11:25 В центрі Києва розпочався Марш захисників України. Більше 10 тисяч людей йдуть з парку Шевченка на Майдан Незалежності. Попереду колони йдуть матері і дружини загиблих бійців. Люди стають перед ними на коліна, проводжають оплесками і скандують "Дякуємо".

Фото РБК-Україна

Марш защитников в Киеве.

Опубліковано РБК-Украина Субота, 24 серпня 2019 р.

11:23 У Харкові в рамках святкування Дня незалежності пройде "Марш незалежності". Він розпочнеться о 18:00 на Площі Конституції. А вчора разом з днем державного прапора в Харкові також відсвяткували день міста.

11:17 Святкування Дня незалежності проходить сьогодні у всіх містах України. Так, в Одесі відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника Шевченку в однойменному парку. Як пише "Думська", в цьому заході взяли участь представники силових структур, міської та обласної рад, духовенство.

А вчора в ході святкування дня державного прапора на Потьомкінських леснице розгорнули 28-метровий прапор України.

11:13 Святкування Дня незалежності проходить сьогодні у всіх містах України. Так, в Одесі відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника Шевченку в однойменному парку. Як пише "Думська", в цьому заході взяли участь представники силових структур, міської та обласної рад, духовенство.

11:07 Міністерство закордонних справ опублікувало у себе в Facebook коротке відео, в якому зібрані досягнення України в галузі кіно, музики, науки, спорту.

"Ми пишаємося нашими досягненнями, але наша найвища цінність - це наш народ", - йдеться в повідомленні.

#ThisDay Ukraine celebrates the 28th Anniversary of Independence. We are proud of our accomplishments but our highest value is our people. #UAIndependenceDay2019 #ExploreUkraine #ChangingUkraineTogether

Опубліковано Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Субота, 24 серпня 2019 р.

10:58 "Марш захисників" повинен початися о 11:30. Зараз його учасники продовжують формувати колону. Вони скандують "Україна понад усе", "Слава Україні, героям слава".

10:42 "Хода гідності" на Майдані Незалежності завершилося. А в цей час біля червоного корпусу університету Шевченка формується колона учасників іншого заходу - "Маршу захисників". Цей марш організували ветеранські та волонтерські організації, а також сім'ї загиблих захисників.

10:34 Зеленський оголосив про встановлення дня загиблих захисників України, який буде щорічно відзначатися 29 серпня.

Марш Достоинства в Киеве.

Опубліковано РБК-Украина Субота, 24 серпня 2019 р.

10:08 Після виступу Зеленського почалася церемонія вручення державних нагород.

10:05 "Уявіть, що сусід відібрав у вас двох дітей. Першу просто вкрали і дали нове свідоцтво про народження. І от пройшло 5 років. І ті, хто був так занепокоєний каже, що все нормально, і не сильно дитина за вами плаче. Чому вони так кажуть? Тому що це не їх дитина. А іншу дитину закрили у дитячій кімнаті і поставили збройну охорону. І ви чуєте, як ваша дитина плаче, але ви не можете туди зайти. Кожного дня у кожного з нас розривається серце, бо наша родина неповна. Але настане день, коли ми обов'язково зберемось разом", - говорить Зеленський.

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

10:00 "Сьогодні на Майдані зібралась наша гордість – це військові, це родини загиблих, це волонтери. Також тут ті, хто навчає, хто рятує життя, наш науковий і творчий потенціал. І наші діти. Це не просто учасники "Ходи гідності", це наші тисячі причин любити Україну", - сказав президент.

09:52 "Кожен мій ранок починається з смс-повідомлення.Це смс від Генерального штабу. За минулу добу обстрілів – сім, втрат – дві. Цифри можуть бути різними, але тільки одна робить ранок добрим. Це – нуль. Обстрілів – нуль. Втрат – нуль. І давайте для початку подякуємо тим, завдяки кому ми можемо сьогодні бути тут, під яскравим сонцем і чистим блакитним небом. І щоб ці оплески почули наші захисники, які зараз на сході країни захищають Україну", - сказав Зеленський.

09:45 Майдані виконали гімн України, в тому числі, на піаніно, яке під час Революції гідності стояло на головній площі столиці. Тепер гімн співає Тіна Кароль, яка сидить на даху Національної музичної академії ім.Чайковського.

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

09:35 Президент України з дружиною Оленою поклали квіти до меморіалу Героям небесної сотні.

В цей час на Алеї Героїв знаходиться дуже багато дітей, всі вони в білому.

09:35 Президент України з дружиною Оленою поклали квіти до меморіалу Героям небесної сотні.

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

09:32 Висупает Володимир Зеленський. Він стоїть на Алеї Героїв небесної сотні.

09:24 Офіційні заходи на Майдані Незалежності розпочнуться о 9:30.

09:07 В Нацполіціі повідомили, що сьогодні порядок забезпечуватимуть 13 тис. Правоохоронців. Як відомо, в Україні в рамках святкування Дня незалежності сьогодні пройде близько 1000 заходів.

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

08:50 Нагадаємо, що сьогоднішній захід на честь святкування Дня Незалежності називається "Хода гідності". Такий новий парад святкування запропонував президент України Володимир Зеленський. Крім того, сьогодні о 11:00 відбудеться "Марш захисників", який проводять ветерани, волонтери та сім'ї загиблих.

08:35 Як повідомили в київському метрополітені, сьогодні станція метро "Майдан незалежності" на час проведення святкових заходів буде закрита на вхід і вихід. А станція "Хрещатик" працює в звичайному режимі.

День Незалежності 2019: як пройшло святкування

День Незалежності 2019

У 2019 році українці святкують 28-ту річницю незалежності країни. Саме 24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР прийняла "Акт проголошення незалежності України", який пізніше був підтверджений на Всеукраїнському референдумі.

У 1992 році Верховна рада встановила дату державного свята на 24 серпня. Воно є офіційним неробочим днем. А з нагоди Дня Незалежності 2019 українці відпочиватимуть три дні, з 24-го по 26 серпня включно.

Парад на День Незалежності в Києві

Однією з головних традицій свята є парад на Майдані і Хрещатику. Перший відбувся у 1994 році, коли Україна відмовилася від ядерного озброєння, тому військової техніки на цьому параді не було.

У 1995-1997 і 2010-2013 рр. святкування Дня Незалежності проходило без парадів. У 2000, 2002-2007 роках в ході 24 серпня брали участь тільки військові та оркестри.

У 1998 році Майданом вперше проїхала військова техніка, у 2008 -2009 рр. також була продемонстрована авіація.

З 2014 року традиція масштабних військових парадів 24 серпня в центрі столиці за участю підрозділів Збройних Сил України та сучасних зразків техніки відновилася.

Як стало відомо в липні 2019 року, президент Володимир Зеленський прийняв рішення про проведення 28-го Дня Незалежності без військового параду.

В Офісі глави держави розповіли, що свято пройде в новому форматі з "Ходою Гідності". Її учасниками стануть не тільки військовослужбовці, але також успішні представники різних професій, спортсмени і діти. Однак військова техніка не буде задіяна в параді.

Репетиція "Ходи Гідності"Репетиція "Ходи Гідності" (фото: facebook.com/Bogachuk.Oleg)

Програма заходів на День Незалежності 2019

Урочисті заходи розпочнуться з хвилини пам'яті Героїв Небесної Сотні і церемонії покладання квітів на місці загибелі учасників Революції Гідності за участю президента та його родини.

О 09:30 24 серпня прозвучать сто ударів дзвону, що символізують удари сердець загиблих. Після чого на Майдані буде піднято Національний прапор, а військовий хор виконає Гімн України.

О 09:50 відбудеться нагородження видатних українців із різних сфер діяльності, які є гордістю нації. Потім почнеться святкова Хода Гідності.

Також на головній площі запланований хореографічний флешмоб і концерт, де прозвучать знамениті українські пісні у сучасному аранжуванні. У заході будуть задіяні 5 оркестрів, 18 піаністів, оперні зірки, народні артисти України. Виступить український композитор Мирослав Скорик, група ONUKA, Тіна Кароль та інші.

Крім цього, до Дня незалежності громадські та волонтерські організації проведуть Марш захисників України, в якому братимуть участь воїни та ветерани АТО, медики, волонтери, рідні загиблих під час військових дій.

Колона почне свій рух від парку ім. Т.Г. Шевченка, через бульвар Шевченка і у бік Бессарабської площі, а об 11:00 хода пройде Майданом Незалежності.

Підготовка до Маршу захисників УкраїниПідготовка до Маршу захисників України (facebook.com/anton.kolumbet)

До свята в столиці приурочений "Забіг у вишиванках". Спортивний захід буде проходити на Русанівській набережній з 08:00 24 серпня.

Традиційна виставка квітів до Дня Незалежності на Співочому полі в цьому році присвячена видатним українським спортсменам. Вона буде працювати протягом цілого місяця, а 24 серпня відкриється о 10:00.

Під час параду і торжеств перекриють вулиці

Рух транспортних засобів на День Незалежності в Києві буде обмежено на наступних вулицях:

  • вул. Хрещатик (від вул. Б.Хмельницького до б. Т. Шевченка) - з 08:00 до 22:00 24 серпня;
  • Русанівська набережна - з 07:00 до 13:00;
  • вул. Володимирська (від вул. В.Житомирська до вул. Десятинна) - 24-25 серпня;
  • вул. Володимирська (від вул. Л. Толстого до б. Т. Шевченка), на б. Т. Шевченка (від вул. Володимирської до Бессарабської пл.), на вул. В. Васильківська (від вул. П. Скоропадського до Бессарабської пл.), на вул Басейній (від Крутого узвозу до Хрещатика) - з 10:00 до 12:00 24 серпня.

Також раніше повідомлялося, що з нагоди святкування Дня Незалежності станція метро "Майдан Незалежності" не працюватиме 24 серпня до закінчення заходів, частково обмежать роботу ст.м. "Хрещатик".

Нагадаємо, за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", День Незалежності 2019 збираються відзначати 95% українців.