ua en ru

Демократи вимагають від Трампа екстрадиції в США 13 росіян

Демократи вимагають від Трампа екстрадиції в США 13 росіян Фото: Дональд Трамп, президент США (flickr.com/whitehouse)

Трамп може прийняти кілька кроків для початку суду над росіянами 13

Лідери демократів у Сенаті і Палаті представників Конгресу США звернулися до президента Дональду Трампу із закликом задіяти "всі наявні ресурси, щоб добитися екстрадиції 13 росіян, звинувачених у втручанні у кампанію з виборів президента США в 2016 році. Про це йдеться в листі лідерів демократів у Сенаті і Палаті представників Чака Шумера і Ненсі Пелозі, направленому 12 березня в Білий дім, заявили лідери демократів у Конгресі, передає DW.

Зокрема, демократи закликали вжити всі необхідні кроки для того, щоб ці російські громадяни постали перед судом в США.

"Вжити необхідні заходи для того, щоб ці російські громадяни постали перед судом в США вкрай важливо, щоб утримати Росію від посягань на нашу демократію в майбутньому", - йдеться в листі.

Також на думку демократів, сам факт екстрадиція цих росіян в США "буде сигналом для тих, хто має намір втрутитися в американські вибори" і продемонструє, що подібні дії не залишаться без наслідків".

У листі йдеться про кілька кроків, які можуть зробити органи юстиції і Держдепартамент, аби добитися екстрадиції обвинувачених росіян.

Зокрема, пропонується направити запит в Інтерпол, а також використовувати наявні дипломатичні канали, включаючи звернення безпосередньо до президента РФ Володимира Путіна. У зв'язку з чим повідомлення Інтерполу "може серйозно обмежити можливість переховується від правосуддя особи жити й подорожувати за кордоном", вказують демократи.

Крім того, автори листа висловлюють тривогу щодо проміжних виборів у США і попереджають, що втручання Росії все ще триває, і повинна сприйматися всерйоз.

"Дивно і незрозуміло, чому ваша адміністрація робить так мало для того, щоб протистояти кампанії Путіна, підриває нашу велику демократію", - зазначають вони.

У середині лютого органи юстиції США пред'явили 13 росіянам офіційні звинувачення у втручанні у кампанію з виборів президента США на підставі розслідування спецпрокурора по Росії Роберта Мюллера. Серед обвинувачених - бізнесмен Євген Пригожин, якого вважають людиною, близькою до президента Росії Володимиру Путіну.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, представники демократів у палаті представників Конгресу США склали петицію, в якій зажадали від президента Дональда Трампа ввести нові санкції проти РФ за втручання у вибори в 2016 році.