ua en ru

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну у 2017 склав 2,3 млрд гривень

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну у 2017 склав 2,3 млрд гривень Фото: у 2017 інвестиції в Україну склали 2,3 млрд доларів (Pixabey)

Також збільшився обсяг грошових переказів

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну в 2017 році склав 2,3 млрд доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як пояснюють в регуляторі, завершення більшості програм рекапіталізації банків призвело до скорочення обсягу операцій банків з переоформлення боргу в статутний капітал до 0,6 млрд доларів за підсумками 2017 року, проти 2,1 млрд доларів в 2016 оду. Без обліку таких операцій, чисті надходження прямих іноземних інвестицій за минулий рік зросли на 26% до 1,8 млрд доларів.

У 2017 році продовжувалося зростання грошових переказів на тлі посилення міграційних процесів та зміцнення валют країн Східної Європи. Збільшення надання IT-послуг зумовило зростання переказів з США. Зростання грошових переказів компенсували більші, ніж в 2016 році, виплати по дивідендах. Ці виплати, у свою чергу, виросли за рахунок дозволу на репатріацію дивідендів, нарахованих за 2016 рік.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком зріс до 6,4 млрд доларів (порівняно з 4,7 млрд доларів у 2016 році). На відміну від попереднього року державний сектор відігравав значну роль у надходженні капіталу - уряд активно залучав валютні ресурси як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Успішне завершення третього перегляду програми EFF з МВФ дозволило урядові отримати черговий транш кредиту макрофінансової допомоги від ЄС на суму 0,3 млрд доларів. Також у вересні 2017 Україна після чотирирічної перерви повернулася на ринки зовнішніх запозичень - чисті залучення за суверенними єврооблігаціями становили 1,3 млрд доларів. А придбання банками ОВДП, номінованих в іноземній валюті, що призвело до скорочення активів банківської системи на 0,6 млрд доларів.

Скорочення готівки поза банками залишилося важливим джерелом надходжень по фінансовому рахунку в 2017 році. Однак його вплив істотно зменшилася порівняно з попереднім роком обсяги скорочення склали 1,7 млрд доларів.

Таким чином, завдяки профіциту зведеного платіжного балансу та одержання у квітні чергового траншу від МВФ міжнародні резерви збільшилися на 21% до 18,8 млрд доларів, що забезпечує 3,6 місяця імпорту станом на кінець 2017 року.

Нагадаємо, за прогнозами НБУ, у разі отримання чергового траншу МВФ, міжнародні резерви України збільшаться до 20,5 млрд доларів.