ua en ru

Припинення програми МВФ загрожує посиленням девальваційних ризиків, - Нацбанк

Припинення програми МВФ загрожує посиленням девальваційних ризиків, - Нацбанк Фото: НБУ застеріг від розриву з МВФ (НБУ)

У НБУ очікують від фонду 2 млрд доларів у цьому році

Нацбанк попереджає про те, що припинення програми макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду може загрожувати Україні посиленням девальваційних та інфляційних ризиків. Про це сьогодні повідомили в прес-службі Національного банку україни (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

Основним ризиком для отримання запланованої суми коштів Нацбанк вважає відсутність прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для збереження макрофінансової стабільності та подальшої співпраці з МВФ.

"У разі дострокового припинення програми МВФ це може загрожувати погіршенням умов доступу на міжнародні фінансові ринки, що може призвести до посилення девальваційних та інфляційних очікувань, а також до зростання ймовірності проблем з обслуговуванням зовнішніх державних зобов'язань у найближчі роки", - відзначили в НБУ.

В 2018 році Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду (МВФ) 2 млрд доларів, повідомили у Нацбанку.

"У поточному році Національний банк очікує надходження близько 2 млрд доларів США від МВФ, а також отримання урядом кредитів від ЄС та Світового банку", - повідомили в НБУ.

В регуляторі прогнозують, що такі надходження дозволять збільшити міжнародні резерви до 20,5 млрд доларів (або 3,7 місяця імпорту майбутнього періоду) на кінець 2018 року. Проте в 2019 і 2020 роках з-за пікових виплат за зовнішнім державним боргом у НБУ очікують формування дефіциту зведеного платіжного балансу і скорочення міжнародних резервів.

Нагадаємо, сьогодні, в кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що Україна розраховує виконати всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання чергового траншу макрофінансової допомоги до травня поточного року.