ua en ru

Чотири фракції відмовляються знижувати поріг для формування депутатських груп

Чотири парламентські фракції відмовляються знижувати поріг, необхідний для формування депутатських груп. Законопроект № 3258, ініційований народним депутатом від Партії регіонів, главою регламентного комітету ВР Володимиром Макеєнком передбачає створення депутатських груп чисельністю до 15 осіб.

Чотири парламентські фракції відмовляються знижувати поріг, необхідний для формування депутатських груп. Законопроект № 3258, ініційований народним депутатом від Партії регіонів, главою регламентного комітету ВР Володимиром Макеєнком передбачає створення депутатських груп чисельністю до 15 осіб.

Правила формування депутатських фракцій і груп регулюються ст. 58 і ст. 59 закону "Про регламент Верховної Ради". Згідно з документом, число депутатів у групі, яка прирівнюється до фракції, не може бути менше, ніж у найменшої фракції. Як відомо, в Раді VII скликання найменша фракція у комуністів - 32 народних депутати. За винятком голови Верховної Ради Володимира Рибака і його заступників, у Верховній Раді VII скликання 30 позафракційних депутатів. При зниженні порогу до 15 осіб цього буде досить для створення двох депутатських груп.

Лідери фракцій "Батьківщина" "Удар", КПУ і "Свобода" вже заявили, що голосувати за законопроект Макеєнка не мають наміру. Арсеній Яценюк заявив, що зменшення кількості депутатів для формування депутатських груп ініціюється тому, що немає стільки "тушок" у парламенті. "Тому вони вирішили групу "тушок" зробити меншою, ніж та, яка передбачена регламентом", - сказав Яценюк.

У свою чергу лідер фракції "Удар" Віталій Кличко також заявив, що його фракція не буде голосувати за цей законопроект: "Ми розуміємо, що ця ініціатива влади - щоб об'єднати і контролювати всіх тих, хто є позафракційними, так званих "тушок", щоб було краще ними керувати. Тільки цим обґрунтовано цю пропозицію. За це голосувати фракція "Удар" не буде".

Олег Тягнибок підкреслив, що такі зміни в чинному законодавстві можна приймати у наступній каденції парламенту. Його фракція голосувати за це не має наміру. У КПУ вважають, що за цією ініціативою стоять наміри ПР по перетворенню фракції комуністів у групу. "Комуністи не будуть однозначно підтримувати цю ініціативу ПР, адже всі ми розуміємо, що за цим стоїть. Цим переслідуються вузькопартійні інтереси і намагання встановити контроль за "тушками", а також, фактично перегляд результатів парламентських виборів", - заявив Спиридон Кілінкаров.

А ось автор законопроекту Володимир Макеєнко переконаний, що проект закону, спрямований не на перетягування "тушок" з опозиції, а на захист прав депутатів-мажоритарників. "Дійсно, у всіх парламентах є і було таке явище як переходи депутатів або їх виходи з фракції, але це не носить масового характеру, а от 220 депутатів обраних в округах - вони є. Ось давайте орієнтуватися на цих народних депутатів. А якщо говорите про депутатів, які вийшли... то нехай стежать за своїми депутатами, коли форматують списки", - заявив Макеєнко.

Нагадаємо, раніше сьогодні з'явилася інформація, що законопроект № 3258 сьогодні буде розглянуто в комітеті.