ua en ru

Черненко: передумов для відчутної активізації ринку комерційної нерухомості в 2016 році поки немає

Ринок комерційної нерухомості без наявності доступного проектного фінансування та платоспроможного попиту населення не зможе сам по собі активізуватися, вважає експерт ринку нерухомості Ігор Черненко.

"Ринок комерційної нерухомості сам по собі не активізується. Я по життю оптиміст і, безумовно, хочеться сподіватися на істотні поліпшення в країні в цілому, так і, зокрема, на ринку нерухомості. Однак, поки що я не бачу яких-небудь істотних передумов для того, щоб попит на комерційну нерухомість почав істотно рости", - сказав Черненко.

Він нагадав, що сьогодні девелопери на тлі відсутності адекватного проектного фінансування працюють на межі своїх можливостей, "плюс" у компаній немає вільних коштів для розширення, що відбивається на порожніх офісних просторах, та й все більше покупців ходять в торгові центри швидше як "музей", ніж за покупками.

"У підсумку, що ми бачимо: вакантність в БЦ в середньому по Києву становить близько 20-22%, в торгових центрах це до 10-ти відсотків. При цьому продажі в мережах, особливо одежних і взуттєвих, знижуються, відкриття нових великих ТРЦ переноситься, а ті об'єкти, які заплановані до відкриття в цьому році, зіткнуться з труднощами щодо заповнення орендарями. Не солодко і готельному бізнесу: заповнюваність готелів, що діють ледве дотягує до 40% і це в Києві! У регіонах взагалі ситуація плачевна", - сказав експерт.

На думку Черненка, державі необхідно невідкладно вживати заходи щодо виведення всієї будівельної галузі з кризи: насамперед нам необхідно стабілізувати економіку, нарешті стабілізувати гривню, вишукати кошти на реалізацію великих інфраструктурних проектів, а також сприяти підвищенню платоспроможності населення.

"Ми не стали свідками "чуда" на ринку комерційної нерухомості в 2015 році і, швидше за все, не побачимо його і в 2016 році. Початок 2016-го року стане, традиційно, періодом затишшя. А в цілому ринок продовжить "борсатися" і виживати в умовах досить складної економічної ситуації", - підсумував Ігор Черненко.

Експерт також додав, що, швидше за все, в 2016-му, ринок так і не дочекається проектного фінансування, на плаву будуть найбільші девелопери, які або мають іноземну материнську компанію, яка їх фінансово підтримує, або входять в наші великі корпорації, так і зростання купівельної спроможності населення теж не варто очікувати.