ua en ru

Бюджет-2017: Рада схвалила зміни до Податкового кодексу для поліпшення інвестклімату

Бюджет-2017: Рада схвалила зміни до Податкового кодексу для поліпшення інвестклімату Фото: ВР схвалила зміни до Податкового кодексу для прийняття бюджету-2017

На сайті парламенту відсутній текст законопроекту до другого читання

Верховна Рада України схвалила в другому читанні необхідний для прийняття бюджету-2017 законопроект №5368 зі змінами до Податкового кодексу, спрямованими на поліпшення інвестиційного клімату, передає кореспондент РБК-Україна.

Документ підтримали 240 парламентарів.

Варто відзначити, що на початку заступник спікера Ради Ірина Геращенко запропонувала нардепам голосувати документ без розгляду поправок до другого читання. Однак ця пропозиція зустріла обурення в залі, і парламентарії почали розгляд правок.

"Хочу відзначити, що я в історії українського парламентаризму не знаю ще випадку, щоб у другому читанні голосувався закон, який не був проголосований в першому читанні. Мені очевидно дуже важко дорости до розуміння такого рівня парламентаризму. Це не тільки грубе порушення закону парламенту про регламент . Це руйнує податкове поле, так як дозволяє одним платити податки, причому цілком легально ... Це руйнування інвестиційного клімату в Україні ", - зазначив нардеп Павло Пинзеник.

Підкреслимо, що на сайті парламенту відсутній текст законопроекту до другого читання, а висновок комітету є порожній документ.

Основне в законопроекті

Проектом передбачається адміністрування всіх баз даних Міністерством фінансів або держпідприємством при Мінфіні (замість Державної фіскальної служби) і впровадження ведення єдиної бази індивідуальних податкових консультацій на веб-сайті ДФС.

Згідно з проектом, планується впровадження повноцінного електронного кабінету платника податків (доступ до всієї податкової інформації про платника, проведення звірки розрахунків з бюджетом, заповнення та подання податкової звітності, управління надмірно сплаченими коштами, реєстрація податкових і акцизних накладних, інформування про перевірки та надання актів або довідок перевірок, листування з контролюючим органом).

Також передбачається змінити критерії віднесення платника податків до категорії великих платників податків: збільшений показник сплати платежів до державного бюджету по платежах, які контролюються УКРІНФОРМ, з 12 до 20 млн гривень; критерій доходів, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування змінений на критерій загального обсягу поставки в розмірі 1 млрд гривень.

Законом планується ліквідація податкової міліції та створення нового органу - Фінансова поліція, діяльність якого буде регламентуватися окремим законом.

Законом також передбачається:

  • до 1 січня 2019 року передбачається забезпечити передачу баз даних та інформаційних ресурсів з Державної фіскальної служби України до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, або державного підприємства, що віднесене до сфери його управління;
  • до 1 січня 2019 року забезпечити розробку, створення та впровадження програмного забезпечення електронного кабінету;
  • до 1 липня 2017 року розробити і внести до Ради проект закону щодо запровадження єдиного рахунка для сплати податків і зборів;
  • до 1 липня 2017 року розробити і внести до Верховної Ради України проект закону щодо запровадження податку на виведений капітал.

Нагадаємо, раніше ВР підтримала в другому читанні необхідний для бюджету-2017 законопроект №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році". За документ проголосували 235 нардепів.