ua en ru

ВР внесла зміни до Податкового кодексу для збільшення мінімальної зарплати

ВР внесла зміни до Податкового кодексу для збільшення мінімальної зарплати Фото: Рада внесла зміни до Податкового кодексу

Зміни до Податкового кодексу підтримали 235 депутатів ВР

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2017 році". За документ проголосували 235 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, закон необхідний для перегляду окремих положень Податкового кодексу України у зв'язку зі збільшенням в 2017 році розміру мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, що дозволить уникнути додаткового навантаження на платників податків.

Зміни в частині податку на додану вартість

Законопроектом, зокрема, пропонується встановити, що:

  • рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті сільськогосподарським підприємствам, обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, закриваються з дня, наступного за граничним терміном сплати податкових зобов'язань по грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період - за ІV квартал 2016 року;
  • реєстрація податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених сільськогосподарськими підприємствами, які обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів / послуг, повинна бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 роки; реєстрація зазначених податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням цього терміну.

Зміни в частині акцизного податку

Згідно з документом, передбачається збільшити ставки акцизного податку на алкогольні напої на 20%, на виноробну продукцію та слабоалкогольні напої на індекс споживчих цін 12%, передбачено підвищення з 2017 року розміру специфічної складової акцизу на тютюнові вироби на 40%, адвалорна складова залишається на рівні 12%; ввести єдину ставку акцизного податку на дизельне паливо 125,5 євро за 1000 л замість диференційованої ставки 125,5 євро і 95 євро в залежності від вмісту сірки і привести коди УКТ ЗЕД, до яких відноситься паливо пічне побутове відповідно до митним тарифом України.

Зміни в частині екологічного податку та рентної плати

Проектом закону передбачається переглянути ставки екологічного податку та рентної плати з урахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції, які, згідно з постановою Кабміну в 2016 році, прогнозовані на рівні 112,0 та 110,4 відсотка відповідно.

Так, з огляду на сфери застосування податків, ставки екологічного податку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (крім ставки для стільникового радіозв'язку) з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін у 2016 році збільшені на 12%. Ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням прогнозного індексу цін виробників промислової продукції в 2016 році збільшено на 10,4%.

На всі свердловини при видобутку газу, нафти та конденсату з нових родовищ, де буріння почнеться з 1 січня 2017 року, буде поширюватися рентна ставка в 29% і 14% в залежності від глибини покладів.

Крім того, профільний комітет запропонував норму, згідно з якою рентна ставка складає 2% для видобування з важковидобувних покладів для всіх видобувачів. Згодом в залі правка була підтверджена, проте на прохання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана нардепи її переголосували і відхилили.

Також встановлюється, що з 1 січня 2018 року розподіл бюджетної дотації здійснюється у сумі не більше ніж 150 мільйонів гривень на одного сільськогосподарського товаровиробника на рік з урахуванням пов’язаних з таким товаровиробником осіб у значенні підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України.

Нормативна грошова оцінка сільськогосподарських земель буде проіндексована з коефіцієнтом 1, несельхозземлі - 1,06, для бізнесу на 4 групи єдиного податку (фіксований сільгоспподаток) - 1,14.

Нагадаємо, Рада підтримала в другому читанні законопроект №5131 "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)", який розроблений з метою врегулювання питань, пов'язаних з підготовкою проекту державного бюджету України на 2017 рік. За документ проголосували 244 парламентарія.