ua en ru

Британські депутати обурилися відсутністю санкцій проти Росії

Британські депутати обурилися відсутністю санкцій проти Росії Фото: Джеремі Хант (Gettyimages.com)

Британські депутати хочуть від уряду нових санкцій проти РФ

Закон Магнітського діє в Британії близько року, однак не був використаний проти порушників прав людини і не були введені санкції проти Росії через отруєння Скрипалів. Про це у зверненні до глави Форін-офісу Джеремі Ханта заявили члени палати громад Британії.

Законодавці заявили, що досі влада жодного разу не скористалися цією поправкою, що дозволяє вводити санкції за порушення громадянами прав людини.

"Зволікання з реалізацією санкцій Магнітського не відповідає інтересам національної безпеки", - йдеться в заяві.

Раніше міністр безпеки Великобританії Бен Уоллес пояснив затримку тим, що влада може використовувати поправку Магнітського тільки після виходу країни з Євросоюзу. Однак депутатам такі пояснення не здалися переконливими. Посилаючись на думку юристів, вони звернули увагу, що та не суперечить законодавству ЄС. Крім того, три члена ЄС, які, як і Британія, прийняли закони з поправкою Магнітського - Литва, Латвія і Естонія, застосували їх щодо порушників прав людини, додали парламентарі.

Раніше повідомлялося, що Велика Британія послідовно підтримує Україну у зв'язку з нападом РФ на українські кораблі в Керченській протоці та іншими випадками російської агресії, а також пов'язані з цим санкції.

Нагадаємо, прем'єр-міністр країни Тереза Мей заявляла, що Великобританія збирається розширити санкції відносно Російської Федерації. Мей зазначила, що спроби Росії "приховати правду" підсилюють винність. Заяву було зроблено після публікації британською поліцією фотографій та імен підозрюваних в отруєнні екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.