ua en ru

Після Brexit Великобританія отримає тільки базовий доступ до фінансових ринків Євросоюзу

Після Brexit Великобританія отримає тільки базовий доступ до фінансових ринків Євросоюзу Ілюстративне фото (gettyimages)

Угода буде грунтуватися на існуючій системі доступу до фінансового ринку ЄС

Великобританія і Європейський союз (ЄС) домовилися про угоду, яка надасть Лондону тільки базовий рівень доступу до фінансових ринків блоку після Brexit. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Угода буде грунтуватися на існуючій системі доступу до фінансового ринку Євросоюзу, відомої як еквівалентність.

Зараз в ЄС банки і страховики в Великобританії користуються необмеженим доступом до клієнтів по всьому блоку у всіх фінансових заходах.

Еквівалентність передбачає більш обмежене коло бізнесу і виключає такі великі види діяльності, як кредитування комерційних банків.

Отже, така домовленість надасть Великобританії аналогічний рівень доступу до ЄС, який вже є у великих американських і японських фірм, при цьому прив'язуючи її до багатьох правилами фінансування ЄС на довгі роки.

У відповідності з діючими правилами еквівалентності доступ є неоднорідним і може бути закритий з боку ЄС у деяких випадках протягом 30 днів. Британія вимагала набагато більш тривалого періоду повідомлення.

Нагадаємо, за даними газети The Guardian, план Мей по Brexit беззастережно підтримав лише один міністр, а 11 з 25 членів уряду були проти нього. Передбачається, що угода передбачає вихід Британії з Митного союзу ЄС, що дозволить їй вести незалежну від ЄС торговельну політику і укладати угоди з третіми країнами.

Також раніше стало відомо, що саміт ЄС з фінальної роботі над угодою про Brexit відбудеться 25 листопада. Під час зустрічі сторони можуть завершити і формалізувати угоду про Brexit.

Крім того, "РБК-Україна" писало, що прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей попросить парламент підтримати угоду з Brexit в національних інтересах.